Атакуват 180 прихващания в КТБ

180 прихващания, извършени между клиенти на КТБ, ще бъдат атакувани в съда. Целта е да бъдат обявени за недействителни, защото могат да ощетят кредиторите на фалиралия трезор. Това стана ясно от изказване на финансовия министър Владислав Горанов в парламента.

Засега в съда са заведени 8 дела за обявяване на недействителни прихващания за 4,6 млн. лв. „Макар да нямаме прецедентно право, най-тежко и най-важно ще бъде първото решение по едно такова дело. Вероятно българският съд оттам нататък ще действа по аналог“, каза Горанов.

200 кредита от КТБ вече са обявени за предсрочно изискуеми заради неплащане на падежа на една или повече вноски, стана ясно от думите му. В този случай синдиците имат право да извадят изпълнителен лист и с помощта на съдебни изпълнители да започнат да събират вземанията на КТБ.

До края на тази седмица ще бъде сключен договор с фирма, която да проследи финансовите потоци от КТБ. „На 19 май са избрани двама кандидати. Това са двете най-големи фирми в света с подобен опит, с които стартират преговори за подобряване на параметрите и условията“, каза Горанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес