Две обвинения получи мъжът, който нападна сестра си и се барикадира в къща във Велинград

3000 снегорина са в готовност да чистят пътищата от снега

Бойко Борисов пред младежите в ГЕРБ: Няма как да защитим интересите на ЕС на Балканите, ако не защитим добрите отношения между Турция и Русия (ВИДЕО)

БМВ откри нередности при софтуер за отработените газове

Задруга разработва критерии за качеството на храните В Сдружението на производителите членуват над 40 фирми

Олимпийските игри в ПьонгЧанг са посетени от над 1.3 милиона души

Деница Сачева: МОН има ясна стратегия за развитие на иновативните образователни методи

Мариано Рахой: Испания трябва да промени модела за финансиране на автонономните области

Доналд Тръмп: Въоръжаването на учителите зависи от властите на отделните щати

САЩ искат санкции върху 33 кораба и 27 компании заради нарушаване на ембаргото върху КНДР

Арестуваха четирима мексикански полицаи за отвличането на трима италианци

Руснаците без национален флаг и на закриването на Олимпиадата, реши МОК

Археолози откриха древен некропол в Египет

В Южна Корея пристигна севернокорейска делегация на високо равнище

Мексиканският президент отлага визитата си в САЩ заради напрегнат телефонен разговор с Тръмп

„Прескочи ограда” по границата с Турция: Новото съоръжение ще е с 40 см по-високо

Новият участък от оградата с Турция ще бъде по-висока с около 40 см и по-широка, за да бъде по-стабилна. Това съобщи пред “Труд” областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

Старото съоръжение, което е дълго 33 километра, беше изградено на височина от 3 метра. По-късно стана ясно, че бежанците го прескачат лесно. Така или иначе, световният рекорд по овчарски скок е 6,16 м и властите ни остава да се надяват, че сред бежанците няма да има спецове в тази спортна дисциплина.

Наличната стара ограда, която се килна от силния вятър, няма да бъде надстроявана и ще е по-лесно преодолима, ако не падне съвсем.

В понеделник се очаква областната администрация на Бургас да предостави за одобрение проекта за 64-километровия участък, който ще прави тя. Най-рано до един месец след това може да започне физическото изграждане на съоръжението. “Разделили сме го на три части, за да може едновременно да работят три фирми и да става по-бързо”, поясни Чолаков. Той обясни, че проектантът е избран от списък с фирми, с които общината работи от години.

В началото на годината депутатите приеха спешно промени в Закона за обществените поръчки, с което освободиха областните управи на Бургас, Хасково и Ямбол от задължението да обявяват търгове за проектанти и фирми за строеж на оградата, за да се направи по-бързо съоръжението. Правителството твърдеше, че през пролетта у нас се очаква да нахлуе сериозна бежанска вълна, която може да се ограничи само с ограда.

“Проектът на “Геопланпроект” ЕАД вече е внесен за одобрение в министерствата на вътрешните работи и на финансите и след това започва изборът на фирми и строежа”, обясниха вчера от областната управа на Хасково. В началото на годината правителството реши, че ще започне строеж на още 110 км ограда, като първо ще се изгради участък от около 90 км между Лесово и Капитан Андреево. Част от нея ще минава през два частни имота с обща площ около 50 дка в землището на с. Евренозово. За строежа отговаря регионалното министерство. На земеделското министерство е възложено прокарването на пътища.

От Министерство на отбраната не успяха да отговорят вчера какво става със стария участък на оградата за 90 милиона лева, който се килна и трябваше да бъде подпиран от граничните полицаи с колци.

От старата ограда спечели червен бизнесмен

Компания, собственост на общинския съветник от БСП в Казанлък Александър Минчев, бе избрана да достави материали за над 3,3 млн. лв. за изграждането на оградата с Турция по времето на правителството “Орешарски”. “Завод за пружини” АД на Александър Минчев и Иван Видев достави спиралата режеща тел и принадлежностите към нея. На последните парламентарни избори Минчев е бил в листата на БСП в Стара Загора.

Изграждането бе взето на специален отчет от бившия премиер заради близо двойното й поскъпване от 5,1 млн. лв. първоначална прогнозна стойност на 9,6 млн. лв. Поръчките за над 8 млн. лв. бяха разпределени между общо 5 фирми. Те бяха избрани по процедура на договаряне без обявление на база “маркетингово проучване на пазара за потенциални изпълнители”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.