Русия и НАТО си мерят ученията

Русия провежда мащабни военни учения с участието на 12 000 бойци и 250 единици летателна бойна техника, съобщи от военното министерство в Москва.

Изненадващата проверка, наредена от президента Владимир Путин, започнала в понеделник, когато стартираха и маневри в Арктика на 5 държави от НАТО и скандинавските страни.

Руските учения се провеждат в централния военен окръг (от Волга до Сибир) и тренират за отпор при въздушно нападение. Ще бъдат тествани общо 700 единици оръжие и бойна техника. Ядрени бомбардировачи ще удрят по наземни цели в Коми. А части на въздушната отбрана ще отблъскват атаки в Астрахан на Каспийско море. Маневрите ще продължат до четвъртък.

Западните учения са до 4 юни и се провеждат в северните райони на Норвегия, Швеция и Финландия. В тях участват 115 бойни самолета и 3600 войници от трите скандинавски страни, членките на НАТО – САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Холандия, и неутрална Швейцария. Ден след края на тези маневри започват годишните учения на НАТО в Балтийско море.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.