Загиналият асансьорен техник бил изпратен за подмяна на осветление

Инцидентът, при който , е трудова злополука. Това каза за Фокус председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор инж. Стефан Цанков.

Той уточни, че загиналият е асансьорен техник и е бил изпратен за подмяна на осветление. „Асансьорът е бил в изправност, а документацията му е изрядна. Техникът е паднал от 6-ия етаж в шахтата”, обясни инж. Цанков.

Относно проверката на асансьори в страната, инж. Цанков посочи, че средно около 18% от асансьорните съоръжения са спрени, поради неизправност.

„Това е леко понижаване, в сравнение с 20-23%, които бяха отчетени през изминалата година. За първата част на годината имаме леко подобрение. Техниците полагат големи усилия и това дава своите ефекти, като се забелязва промяна в положителна тенденция”, каза още инж. Стефан Цанков.

Попитан, каква е средната възраст на асансьорите в страната, той отбеляза, че няма точна справка за това, но но тя е относително висока в сравнение със средната европейска, заради многото асансьори, които са монтирани през 70-те, 80-те години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини