Фандъкова: Правителството отпусна 151 млн. лева за реконструкция на централната градска част

Швейцария дари противопожарен автомобил на община Кресна

Бойко Борисов: Столична община да помисли да направи скъпа зона в центъра Който иска да се разхожда с колата из града, да плаща повече, каза премиерът

Полицаи спряха от продажба 350 кг захарни и шоколадови изделия с изтекъл срок на годност

Георги Икономов: Името Банско е разпознаваемо в Бурса и е предпочитана туристическа дестинация

Президентът Радев наложи вето на Закона за КТБ

Ферари има два рождени дни Ако беше жив, Енцо щеше да навърши 120 г.

Цветан Цветанов: Жаблянов се държа все едно е номиниран за председател на БСП

Корнелия Нинова: Искането за оставка на Валери Жаблянов е противоконституционно

110 депутати решиха оставката на Валери Жаблянов

Съдът отложи първото заседание по делото срещу Владо Плацентата

Арестуваха двама, ограбили казино и бензиностанция с пластмасов пистолет

Владимир Тошев: Ако изказването на Жаблянов не е комунистическа тирада и той не е дървена комунистическа глава, аз се извинявам

Пътни полицаи засякоха трима, обявени за издирване Единият е търсен от ГДБОП

Тежко е състоянието на момчето, паднало от прозорец в социален комплекс

Незаконно имущество за 26 млн. лв. е отнела държавата за две години

Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество е отнела имущество за 26 млн. лева в рамките на две години. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева при представянето на антикорупционния закон, цитирана от пресцентъра на Реформаторския блок.

С новия единен орган между Комисията за конфликт на интереси, дирекцията от Сметната палата, която събира и проверява имуществените декларации и БОРКОР ще се сложи край на формалните проверки на имуществените декларации. Ще се правят реални проверки на декларациите за имущество и за конфликт на интереси, обясни Кунева.

Освен това ще бъдат разширени и обстоятелствата, които ще се декларират – остатъци от банкови кредити, чужди вещи, които съответното лице използва, на стойност над 5000 лева, пътувания и обучения на стойност над 5000 лева, ще се проверяа имуществото на съпругата и децата на съответното лице или партньор, с който живее на семейни начала.

Кунева подчерта, че новият орган ще има правото да иска разкриване на банкова тайна, изслушване на съответното лице. Ще са предвидени два вида проверки – на всички подадени имуществени декларации, които са около 10-15 000 души висш ешалон, както и задълбочена имуществена проверка, която ще се извършва, ако има несъответствие между реално и декларирано имущество над 10 000 лева, както и при сигнал.

Ако има несъответствие, ще се сезира НАП, която да провери дали има неплатени данъци върху скритото имущество, а ДАНС ще проверява за произхода на средствата. Ако бъде установено престъпление, ще се сезира прокуратурата, уточни Кунева.

Бюрото ще може да бъде сезирано чрез анонимни сигнали и медийни публикации, стига да съдържат достатъчно данни за нарушения.

По думите на Кунева е предвидено всяка година да се прави вътрешен одит на бюрото, за да се предотврати корупция. Служителите в него пък ще полагат тестове за интегритет и ще се отчитат пред парламента.

Новото звено ще започне работа през 2016 г., а законът за него трябва да се приеме до края на тази сесия на парламента, каза още вицепремиерът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете