От началото на годината 41 души са ухапани от кърлежи в Добрич

Мустафа Карадайъ от Демир Баба Текке: През 1989 г. Доган ни обедини по пътя на свободата, наречен ДПС (ВИДЕО)

САЩ потвърдиха спирането на допълнителни тарифи за вноса от Китай

Не на обемните устни Новини от Монако: Мъжете търсят по-женствена визия

Палестинският президент Махмуд Абас е постъпил в болница с висока температура

Общината дава заем на болница, за да й се издължи Закъсалата болница има неплатени местни данъци и такси за 180 000 лв.

Никола Стърджън: Щом получи яснота за Брекзит, Шотландия ще обмисли отново въпроса за независимостта

8 арестувани след фенско меле в Пловдив

Гръцката полиция освободи 14 мигранти, държани в изоставена къща край границата с Турция

„Вещицата” Марина Влади стана на 80 Блестяща кариера, обичана от ярки, останали в историята мъже, но и понесла тежки удари – това е съдбата на френската актриса

Без топла вода в центъра на София от 20 до 29 август

75-годишен мъж е загинал при катастрофа между мотопед и лек автомобил на пътя между Девин и село Грохотно

ГЕРБ към БСП: Пак ли ще се смеете на Таско Ерменков?

Д-р Валерия Матеева: Всяка бенка, различна от другите, буди съмнение По-добре да се махне нещо излишно, отколкото да се развие рак

Македонското правителство: Предложението “Република Илинденска Македония” съдържа “хронологическо определение”, приемливо за двете страни

Незаконно имущество за 26 млн. лв. е отнела държавата за две години

Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество е отнела имущество за 26 млн. лева в рамките на две години. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева при представянето на антикорупционния закон, цитирана от пресцентъра на Реформаторския блок.

С новия единен орган между Комисията за конфликт на интереси, дирекцията от Сметната палата, която събира и проверява имуществените декларации и БОРКОР ще се сложи край на формалните проверки на имуществените декларации. Ще се правят реални проверки на декларациите за имущество и за конфликт на интереси, обясни Кунева.

Освен това ще бъдат разширени и обстоятелствата, които ще се декларират – остатъци от банкови кредити, чужди вещи, които съответното лице използва, на стойност над 5000 лева, пътувания и обучения на стойност над 5000 лева, ще се проверяа имуществото на съпругата и децата на съответното лице или партньор, с който живее на семейни начала.

Кунева подчерта, че новият орган ще има правото да иска разкриване на банкова тайна, изслушване на съответното лице. Ще са предвидени два вида проверки – на всички подадени имуществени декларации, които са около 10-15 000 души висш ешалон, както и задълбочена имуществена проверка, която ще се извършва, ако има несъответствие между реално и декларирано имущество над 10 000 лева, както и при сигнал.

Ако има несъответствие, ще се сезира НАП, която да провери дали има неплатени данъци върху скритото имущество, а ДАНС ще проверява за произхода на средствата. Ако бъде установено престъпление, ще се сезира прокуратурата, уточни Кунева.

Бюрото ще може да бъде сезирано чрез анонимни сигнали и медийни публикации, стига да съдържат достатъчно данни за нарушения.

По думите на Кунева е предвидено всяка година да се прави вътрешен одит на бюрото, за да се предотврати корупция. Служителите в него пък ще полагат тестове за интегритет и ще се отчитат пред парламента.

Новото звено ще започне работа през 2016 г., а законът за него трябва да се приеме до края на тази сесия на парламента, каза още вицепремиерът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.