Жандармерия охранява ромската махала в Гърмен, помиряване няма да има

Пет автомобила на жандармерията охраняват ромската махала "Кремиковци" край Гърмен, протестите продължават във вид на шествия, "денят Х" за общинския център е 2 юни, предаде БГНЕС.

Жандармерията пристигна в Гърмен в понеделник, следвайки МВР-министъра Румяна Бъчварова. Тя участва в срещата в Общинска администрация в понеделник, на която присъства още главният секретар на МВР Георги Костов, областният управител Бисер Михайлов, директорът на ОД-МВР Христо Разсолков и кмета на Гърмен Минка Капитанова.

След продължилата над 3 часа среща, министър Бъчварова бе освиркана от множеството на площада и изпратена с възгласи "цигани" и "мафия".

След като министър Бъчварова си замина, вчера сутринта жандармерията пое охраната на подстъпите към ромското гето. То се намира непосредствено над с. Марчево.

Скандално е, че то е изградено като част от европроект, по програма САПАРД и ДФ "Земеделие". Началото на проекта е дадено на 12.7. 2007 г., и според информационната табела, разположена в началото на пътя към "Кремиковци", "инвестицията" продължава да се изпълнява. За скандалния факт, че гетото е изградено като бизнес-парак с хотели и промишлени предприятия, разкри пред БГНЕС в неделя жител на с. Марчево. Кмет на община Гърмен в този период е Ахмед Башев, управлявал от 1999 до 2011 година. След което бе избран за депутат.

В момента "горещият картоф" със събарянето на 124-те незаконни постройки е в полето на ОбА-Гърмен. Или там, откъдето е започнало нарушението с незаконното застрояване на ромският квартал.

Проблемът е в поправка в закона, според която, ако жилището е единствено, то не може да бъде съборено, макар и построено незаконно. А кого обслужва въпросната поправка, приета "тихомълком" според протестиращите, е пределно ясно. Обслужва определена част от избирателите. От МРРБ са категорични, че събаряне на незаконните постройки трябва да има. ОбА-Гърмен трябва да осигури подслон на обитаващите ги.

След ескалацията на напрежението в понеделник, предизвикано от неефективната, според протестиращите, среща с участието и на МВР-министъра, вчера протестите бяха мирни и във вид на шествия. От общината, през мястото, където на 23 май се проля кръв, до разклона за ромското гето. Снощи протестът -шествие под мотото "Не на незаконното строителство", започна в 18 часа и продължи до 22 ч. На пилотната кола на протестиращите има и послание, адресирано до политиците. Да се справят с ромите, ако ли пък не, да напуснат парламента. За кратко бе блокирано движението през кръстовището между Марчево и Гърмен. След което протестиращите, които бяха 100-тина, застанаха край пътя. Те приветстваха с възгласи "браво" и ръкопляскания "парада" на жандармерията. При смяната на постовете, трите коли на жандармеристите преминаха за респект през ромската махала, след което застанаха на разклона. Камионетките, които охраняват гетото, са пет, както и един лек автомобил. През деня дежурят две, а през нощта - три от камионетките. Числото на жандармеристите е около 50, тридесетина полицаи пък се събират да охраняват шествията. Вчера бе знаков ден за протеста, тъй като бе отказана среща на "помирението" между българи и роми.

Радикални действия се очакват на 2 юни - денят на Ботев и падналите за свободата. Тогава изтича 7-дневният ултиматум, даден от протестиращите на държавните органи, за да решат проблема с незаконните постройки и пребиваващите, сред които има и криминално-проявени и издирвани за престъпления лица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини