Елитна гимназия плува в мръсни води заради лоши ВиК-ремонти

Елитната Природо-математическа гимназия в Сливен отново плува в мръсни, канални води след последния проливен дъжд на 26 май.

Под 20 см фекална тиня и вода за пореден път останаха трите компютърни кабинета със скъпа техника, фитнес-залата и други помощни помещения на приземния етаж.

Отвратителната смрад се усеща още на входа на училището. В такава обстановка се проведоха освен редовните занятия, външното оценяване на знанията по обществени науки и третата матура по математика. "Нито учениците ни, нито колегите заслужават да работят в подобна среда, защото нашата гимназия многократно е защитавала авторитета на града и на България" - каза директорката Мариана Милева. 32 от общо 46-те деца в Сливенска област, допуснати до национални олимпиади тази учебна година, са от гимназията. Ученици от това училище наскоро донесоха 1 сребърен медал от международна и 3 лауреатски звания от национални олимпиади – постижения, с които могат да се похвалят малко училища в страната.

Директорката Милева изпрати 6-тото си поред писмо до общината, с копие до общинския съвет и областната управа, с искане за най-спешна намеса.

Ужасяващите наводнения започнали преди година след ремонти, извършени в предходния кметски мандат, на канализацията в участъка до гимназията. «Явно тези ремонти са некачествени. Досега 20-ина пъти са ни наводнявали фекални води» - съобщи пом.-директорът Димитър Димитров. "Изключително съм възмутен, че не се вземат мерки" - каза още той. В гимназията постоянно дезинфектират, но не могат да се преборят с лошата миризма и с влагата, която скъсява живота на десетките компютри и създава риск за здравето на ученици и преподаватели. "Последният дъжд бе много силен, каналните води са се надигнали с такава сила, че са изхвърлили даже металния капак на шахтата на улицата. Един свещеник аварира с колата си, гумата му влезе в дупката. Колко още ще се чака? Докато се осакати човек!?" - каза потресен Димитров.

"Чакаме да приключи процедурата за възлагане на допълнителни строителни работи, които ще бъдат извършени от изпълнителя по водния цикъл на града" - заяви инж.Иван Манчев, зам.-кмет по строителството. Чистачките от гимназията пък, които вече са отровени от каналната смрад и острата миризма на препаратите, чакат утрешния ден. Със страх. "Пак има жълт код за Сливен, пак ще вали, значи пак ще сме наводнени" - заявиха жените.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони