Цветанов: Предложихме на БСП да оглавят комисията за промени в Конституцията

Ние сме предложили на БСП като част от българската опозиция те да оглавят Комисията за промяна в Конституцията, за да може действително да има гаранция, че всичко това, което ще се дискутира ще бъдем готови на всякакъв диалог. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде Фокус.

По думите на Цветанов, от БСП лява България са казали, че до края на деня ще имат позиция по това. „От вчера вече са внесени в деловодството на парламента с 132 подписа на народните представители от ГЕРБ, РБ, ПФ и на 8 депутати от ДБЦ за промени в Конституцията. Ние ще бъдем много диалогични с всички останали парламентарно представени групи, които към този момент са заявили своята политическа позиция, че няма да подкрепят тези промени. Днес, на председателски съвет при г-жа Цецка Цачева, тя заяви, че утре ще бъде внесено предложение за съставянето на комисия, която да може да работи по промените в Конституцията“, заяви той. Цветанов обясни, че всяка една от парламентарно представите партии ще излъчи свои двама представители за участие в тази комисия, за да се доближат до тези 180 гласа. „Придържам се към това, което е подписано и това рамката към, която да се придържаме и разбира се, че сме отворени за диалог към всичко партии“, посочи той.

Поех ангажимент това, което беше декларирано от Патриотичния фронт, в изчетената им декларация, в рамките на една седмица да подготвим становище за позицията на парламентарната група на ГЕРБ и да вървим към решаване на някои от казусите, които се поставят. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Ежедневно водим разговори с всички парламентарно представени партии, разбира се с тези, с които формираме парламентарното мнозинство. Разговорите, които бяха проведени са свързани със законодателни промени, които могат да бъдат направени в сегашният парламент“, обясни той.

По думите му всичко, което се предлага е завишаване на санкциите, които са за закупуване и продаване на гласове. „Смятам, че това може да бъде заложено не в Изборния кодекс, а в Наказателния “, посочи депутатът като допълни, че в преференцията, която ПФ изразява като едно от условията заложени в декларацията, трябва да се търси политически консенсус в рамките на парламентарно представени парии и само това да бъде като промяна, която може да настъпи в Изборния кодекс.

„Ако влезем в хипотезата на всяка една от парламентарните групи да дава предложения времето няма да ни стигне във връзка с предстоящите местни избори да направим конкретните изменения“, заяви той. Цветанов посочи, че ще има много спекулации ако започне промяна на Избирателния кодекс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика