Труд Уикенд – един вестник за два дни Безгрижна неделя с чаровния 80-страничен брой на вестник "Труд"

Разследват масово избиване на котки в Търново

Намаляха нарушителите на скоростта в Шуменско

ЦРУ: Китай води тиха студена война срещу САЩ

17 души са ранени след торнадо в американския щат Айова

Личните данни на 1,5 млн. души са откраднати от хакери в Сингапур

Доналд Тръмп критикува тези, които го обвиняват, че бил „твърде мил“ с Владимир Путин

26 души са загинали при бомбардировки в Южна Сирия

Мишел Барние отхвърля основни положения от плановете на британското правителство за споразумение след Брекзит

Защо блондинките държат празни бирени бутилки в хладилника си?

Ветеринари ще направят втори опит за вземане на проби от животни в Болярово

БСП ще почете с митинг-поклонение Никола Вапцаров и другарите му

Нападателят от Любек е от ирански произход, но не е терорист Мъжът е отказал да говори пред следователите

Тръмп-Путин и ефектът на “Пренасочването” Стряскаща е дисциплината в US медиите за недопускане на друго мнение освен зададената тема

Застреляха на улицата личния кардиолог на Джордж Буш-старши (ВИДЕО) Убиецът на д-р Хаускнект успял да избяга

Десислава Танева: Превозвачите на дървесина ще са с GPS- устройства, складовете под видеонаблюдение

На днешното си заседание правителството прие Законопроект за изменение и допълнение на Закона за горите, който е част от мерките , които предприехме от началото на нашия мандат за опазването на горските територии от незаконен добив и други незаконни дейности. Това каза министърът на земеделието и храните пред журналисти, след правителственото заседание.

„Основната цел на предложените промени е засилването и по-ефективния контрол върху дейностите в горските територии”, обясни Танева. „Дейности в горски територии под 2 ха, независимо дали са собственост на физически или юридически лица, трябва да се извършват след влязла в сила горскостопанска програма или план“, заяви министърът и обясни, че липсата на такова изискване до момента е довело до голи сечи в територии с концентрирана възстановена собственост на горски територии.

„Въвежда се задължение да не се извършват каквито и да било дейности в горските територии през тъмната част от денонощието“, каза Танева. Собствениците на МПС-та, които превозват дървесина ще бъдат снабдени с GPS-устройства, за да могат контролните органи да осъществяват непрекъснат контрол в реално време.

„Въвеждаме и задължения на всички складове, където има придвижване на придобитата дървесина и на местата, където тя се преработва ще бъдат поставени камери за постоянно видеонаблюдение“, допълни министърът. Тя обясни ,че се предвиждат и по-сериозни санкции за нарушения от лица, които имат права за маркиране на дървесината. Промените предвиждат разширяване на правата и териториалния обхват на горските служители в държавните предприятия за контрол.

Танева каза още, че по отношение на опазването на горите върху земеделски територии, които са 105 000 ха се въвежда процедура , която може да бъде и по инициатива на самия собственик на земята, да поиска промяна на предназначението й. „Считаме, че с тези мерки контролът върху дейностите в горите би дал по-реални резултати „, заяви Танева и допълни, че при изготвянето на промените в закона са взети предвид предложения на природозащитните организации.

На въпрос дали промените ще доведат до отпадането на мораториума за износ на дървесина министърът отговори,че решението за отмяната му и за неговия срок зависят от НС.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.