Осъдиха на затвор журналисти от в. “Джумхюриет” заради връзки с терористични организации

Премиерът на Полша: Бившите комунистически държави от ЕС все още се нуждаят от подкрепата на еврофондовете

Спецъдът решава за ареста на кметицата на „Младост“ Днес решават кой да поеме общината

Играчите на “Арсенал”: Изпращаме Венгер с трофея от Лига Европа (ИНФОГРАФИКА)

На 26 април 2018 да почерпят

Дербито се превърна в Биг Брадър

34 футболни фена са задържани около мача “Левски” – ЦСКА

Москва: Сирия е свалила 46 крилати ракети на САЩ и съюзниците им

Земетресение в района на Вранча

Зоран Заев: Признаваме българския дял от Македония

Рускиня стана хит в сайтовете за запознанства

Бургаските депутати се обединиха за запазване на Югоизточния регион

Рапърът Венци Венц отчаяно иска бебе Популярният изпълнител прави кастинг за ново гадже

Президентът Румен Радев: Политици воюват срещу държавата Ако трябва да контролира министрите, както им заръчал премиерът, Борисов трябвало да промени Конституцията

Български шофьор е задържан във Франция заради мигранти в камиона

Десислава Танева: Превозвачите на дървесина ще са с GPS- устройства, складовете под видеонаблюдение

На днешното си заседание правителството прие Законопроект за изменение и допълнение на Закона за горите, който е част от мерките , които предприехме от началото на нашия мандат за опазването на горските територии от незаконен добив и други незаконни дейности. Това каза министърът на земеделието и храните пред журналисти, след правителственото заседание.

„Основната цел на предложените промени е засилването и по-ефективния контрол върху дейностите в горските територии”, обясни Танева. „Дейности в горски територии под 2 ха, независимо дали са собственост на физически или юридически лица, трябва да се извършват след влязла в сила горскостопанска програма или план”, заяви министърът и обясни, че липсата на такова изискване до момента е довело до голи сечи в територии с концентрирана възстановена собственост на горски територии.

„Въвежда се задължение да не се извършват каквито и да било дейности в горските територии през тъмната част от денонощието”, каза Танева. Собствениците на МПС-та, които превозват дървесина ще бъдат снабдени с GPS-устройства, за да могат контролните органи да осъществяват непрекъснат контрол в реално време.

„Въвеждаме и задължения на всички складове, където има придвижване на придобитата дървесина и на местата, където тя се преработва ще бъдат поставени камери за постоянно видеонаблюдение”, допълни министърът. Тя обясни ,че се предвиждат и по-сериозни санкции за нарушения от лица, които имат права за маркиране на дървесината. Промените предвиждат разширяване на правата и териториалния обхват на горските служители в държавните предприятия за контрол.

Танева каза още, че по отношение на опазването на горите върху земеделски територии, които са 105 000 ха се въвежда процедура , която може да бъде и по инициатива на самия собственик на земята, да поиска промяна на предназначението й. „Считаме, че с тези мерки контролът върху дейностите в горите би дал по-реални резултати “, заяви Танева и допълни, че при изготвянето на промените в закона са взети предвид предложения на природозащитните организации.

На въпрос дали промените ще доведат до отпадането на мораториума за износ на дървесина министърът отговори,че решението за отмяната му и за неговия срок зависят от НС.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.