Верижна катастрофа със 7 коли и багер задръсти булевард във Варна (СНИМКА)

Фонтани и шевици край Съдебната плата в Шумен

Валидираха пощенска марка “София – Европейска столица на спорта 2018” (СНИМКИ)

Габриела Козарева е новият шеф на агенцията за насърчаване на малките и средните предприяти

Сп. “Икономист”: Възможни са огромни последици в случай на размяна на територии на Балканите

Срив в информационна система затвори всички гранични пунктове

Софиянци предадоха 4500 стари гуми Акцията на Столичен инспекторат продължава в район "Сердика"

Осъдиха иракчанин, опитал да премине незаконно границата в камион с играчки

Полицията хвана “муле” на телефонни измамници в София

Верижна катастрофа с шест автомобила при тунела на „Люлин”

Откриха мъртъв шефа на южнокорейския регулатор на пазарите за криптовалути

Цвета Караянчева в Брюксел: ЕС ще спечели от присъединяването на максимален брой държави към еврото

Верижна катастрофа с участието на багер във Варна

Пиян водач блъсна жена на пешеходна пътека в Пловдив

Делио Роси претърпя инцидент, счупи си ръката

Десислава Танева: Превозвачите на дървесина ще са с GPS- устройства, складовете под видеонаблюдение

На днешното си заседание правителството прие Законопроект за изменение и допълнение на Закона за горите, който е част от мерките , които предприехме от началото на нашия мандат за опазването на горските територии от незаконен добив и други незаконни дейности. Това каза министърът на земеделието и храните пред журналисти, след правителственото заседание.

„Основната цел на предложените промени е засилването и по-ефективния контрол върху дейностите в горските територии”, обясни Танева. „Дейности в горски територии под 2 ха, независимо дали са собственост на физически или юридически лица, трябва да се извършват след влязла в сила горскостопанска програма или план”, заяви министърът и обясни, че липсата на такова изискване до момента е довело до голи сечи в територии с концентрирана възстановена собственост на горски територии.

„Въвежда се задължение да не се извършват каквито и да било дейности в горските територии през тъмната част от денонощието”, каза Танева. Собствениците на МПС-та, които превозват дървесина ще бъдат снабдени с GPS-устройства, за да могат контролните органи да осъществяват непрекъснат контрол в реално време.

„Въвеждаме и задължения на всички складове, където има придвижване на придобитата дървесина и на местата, където тя се преработва ще бъдат поставени камери за постоянно видеонаблюдение”, допълни министърът. Тя обясни ,че се предвиждат и по-сериозни санкции за нарушения от лица, които имат права за маркиране на дървесината. Промените предвиждат разширяване на правата и териториалния обхват на горските служители в държавните предприятия за контрол.

Танева каза още, че по отношение на опазването на горите върху земеделски територии, които са 105 000 ха се въвежда процедура , която може да бъде и по инициатива на самия собственик на земята, да поиска промяна на предназначението й. „Считаме, че с тези мерки контролът върху дейностите в горите би дал по-реални резултати “, заяви Танева и допълни, че при изготвянето на промените в закона са взети предвид предложения на природозащитните организации.

На въпрос дали промените ще доведат до отпадането на мораториума за износ на дървесина министърът отговори,че решението за отмяната му и за неговия срок зависят от НС.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.