50% повече наши студенти в Германия. Срокът за документите е до 15 юли

Германия става все по-предпочитана дестинация от българските студенти. С близо 50 на сто са се увеличили младежите, които подават документи за тамошните вузове. Причините са две – немските университетите нямат семестриални такси, а повечето от тях вече има специалности с преподаване на английски език. А минималната месечна издръжка на един младеж в Германия е около 700 евро.

Немските университети в момента приемат документи. Крайният срок е до 15 юли. Кандидатстването задължително е с преведена и легализирана диплома. Във Великобритания повечето от университетите вече са информирали кандидатите дали са приети или не. Има и едно последно класиране за свободните места, чийто срок е 30 юни.

Смятахме, че процентът на кандидатите за чужбина ще е малък заради демографския срив, но се оказа обратното, коментира Ели Тончева, управител на консултантската агенция Едланта пред „Труд“. Българите трайно се ориентират към Дания и Холандия, където също няма такси за обучение. Има още една нова тенденция – до скоро най-предпочитани бяха бизнес направленията. Сега все повече младежи избират дизайнерски, архитектурни и инженерни специалности. В момента стартира кампанията за кандидатите догодина. На 9,11 и 12 юни в София, Пловдив и Варна ще има безплатни консултации за тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование