Откриват лот 2 Димитровград – Харманли от автомагистрала „Марица“ на 28 май

Лот 2 Димитровград – Харманли (от км 36+400 до км 70+620) от автомагистрала „Марица“ ще бъде открит на 28 май. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Общата дължина на участъка е 34,22 км. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. На официалната церемония ще присъства председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров, членовете на УС – инж. Илиана Захариева и инж. Дончо Атанасов, и др.

Церемонията за откриването на лот 2 от АМ „Марица“ ще бъде на пътен възел „Димитровград“ – най-големият пътен възел в Южна България. Пресичането на автомагистралата с международен път Е-85 (І-5) Димитровград – Хасково ще се осъществява безконфликтно на две нива. На 34-километровия участък има още два пътни възела – „Симеоновград“ – за връзка с път III-503 Симеоновград – Харманли, и „Тополовград“ – с път II-76 Тополовград - Харманли. Изградени са мост над р. Харманлийска, надлези, подлези и т. н.

Изпълнител на лот 2 е СДРУЖЕНИЕ „МАРИЦА ХАЙУЕЙ“. Стойността на договора за строително-монтажни работи е 146 564 400 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от ДЗЗД „РУТЕКС – ЕТЕ“. Техният договор е за 799 200 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Пътпроект” ЕООД.

Автомагистрала „Марица” е част от Трансевропейския транспортен коридор №IV и от трансевропейската автомагистрала „Север-Юг”. Тя ще свързва АМ „Тракия” при пътен възел „Оризово“ с Капитан Андреево на българо-турската граница. АМ „Марица” е основен маршрут на движение в посока Пловдив – ГКПП „Капитан Андреево”.

Проектът „Изграждане на АМ „Марица“ лот 1 и лот 2” се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. Със средства от оперативната програма се строят общо 65,62 км. До края на октомври т. г. ще завършат строително-монтажните работи на лот 1 Оризово – Димитровград от км 5+000 до км 36+400. Общата дължина на тази участък е 31,4 км.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес