Приета е Национална стратегия за борба срещу употребата на допинг в спорта

Министерският съвет прие Национална стратегия за борба срещу употребата на допинг в спорта (2015-2024). Нейна цел е опазване на здравето на хората, практикуващи професионален и масов спорт, чрез изпълнението на политики и дейности, насочени към намаляване на трафика, разпространението и използването на забранени средства и методи, както и към обучение за вредните последици от тяхната употреба.

С приетата стратегия се определят нормативните промени за контрол на допинга, които включват контрол върху производството и разпространението на храни и хранителни добавки за спортисти, както и сертифициране на Лабораторията за антидопингов контрол за анализиране на тези продукти. Стремежът е лабораторията за антидопингов контрол към Антидопинговия център да получи международна акредитация от Световната антидопингова агенция, което ще повиши нивото на борбата с допинга в България.

Предвидено е също регулиране на фитнес-центровете в България и създаване на база данни на фитнес-инструкторите. Основната цел на стратегията е допинг-превенцията, като същевременно се отчитат най-ефективните оръжия в борбата с допинга – информацията и образованието. За по-висока информираност относно негативите от употребата на допинг са предвидени антидопингови обучения сред учениците и родителите им, провеждане на семинари и конференции. В съответствие със стратегията се идентифицират и възможностите за участие в научно-изследователски проекти за борба с допинга.

Правителството ще насочи усилията си към насърчаване на равнопоставеността и принципа на откритост в спортните състезания и сътрудничеството между организациите, отговарящи за спорта, както и чрез закрила на физическата и морална неприкосновеност на спортистите. За изпълнението на Националната стратегия ежегодно ще се разработва План за действие.

Виж всички решения на министерски съвет ТУК!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт