Наплив към селата в Търновско

Търновци масово се изнасят да живеят в малките населени места около града. Заради тази тенденция напоследък селата на разстояние до 20-25 километра от областния град се съживяват.

Като най-предпочитани от боляри са китните селища Беляковец, Малки чифлик, Вонеща вода, Шемшево и Леденик. Кметовете споделят, че по над десетина нови къщи изникват годишно. Още толкова са и купените и ремонтирани имоти във всяко от селата.

"Хората живеят тук, защото е тихо и чисто, но работят в града. Имат си апартаменти там, но ги ползват предимно през зимата", обясняват управниците.

Според брокери средната цена, при която се сключват сделките за покупка на къщи в селата край Велико Търново варира около 50 000 лв при средна за страната от около 38 000 лв.

"Имотите са привлекателни както за по-заможните търновци, така и за жители на София, които търсят ново строителство с пълно обзавеждане, или по-стари къщи, но с основен ремонт и подмяна на всички мебели. В почти всички села, които са в периферията на Велико Търново, има поне по пет къщи, купени от заможни столичани", твърдят търговците на недвижими имоти.

Те допълват, че са скочили и сделките за незастроени имоти, които са средно по около 40 на година. От Община Велико Търново информират, че има десетки одобрени разрешения за строеж на вили. Така например наскоро бе одобрен проект за село Шереметя за строителство на зона с 20 нови къщи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони