Д-р Хараламби Бенов,началник на отделението по кардиология в областната болница във Велико Търново: Високото кръвно налягане в над 90 % от случаите е наследствено заболяване

Хванаха избягалия затворник от Пловдив Георги Танчев се укривал при свой познат в града под тепетата

Най-малко 39 са пострадалите при земетресението в турския окръг Адъяман 35 от тях са настанени в болница

Инвестират 1,9 милиона лева за инфраструктура и облагородяване на квартал в Търново Обновена ще бъде и пешеходната алея между два жилищни комплекса

Теменужка Петкова: Правителството е взело мерки за спасяване на въгледобива

Миньорите от “Марица-изток” излязоха на протест

Полицията във Враца издирва 64-годишен мъж

Търговище започва сътрудничество с китайския град Хъби

Румен Петков: Този формат на управление няма да издържи

Чайковски е насилен да изпие чаша с отрова Платонична връзка с аристократка позволява на композитора да живее охолно

20 хил. лв. откраднаха от каса на хотел в Сапарева баня

Учителка постави световен рекорд за правене на глинени купички

Изправят на съд двама извършители на данъчно престъпление Щетите за държавната хазна са за близо половин милион лева

Тръгва нова процедура за избор на шеф на СГС

Изпращат пенсиите след 8-ми май

Общинари тръгват на лов за укрити нощувки

Под 5% от планираните за тази година 4,3 млн. лв. приходи от туристически данък са влезли в местната хазна на Варна до момента. Това съобщи шефката на общинската дирекция “Туризъм” Соня Георгиева. Събраните по-малко от 200 000 лв. са за реализирани нощувки до май, а повечето почивни бази в курортите не отвориха за Великден. Продължава обаче и практиката хотели да укриват туристи, за да си спестят налога, установили първите проверки. Масово нарушението правели малки семейни хотелчета, които дължат по 50 ст. за всеки нощувал гост, но сред уличените имало и големи обекти в курортите, където обектите са поне 3 звезди. Данъкът за тях е 60 ст. на нощувка, за 4-звездните е 90 ст., а в 5-звездни е 1,40 лв. За нарушителите санкцията е 3000 лв., а при рецидив могат да си изгубят категорията, уточниха от дирекцията. На обществен съвет по туризъм Георгиева призова хотелиерите да бъдат по-стриктни в подаването на месечните отчети за реализираните нощувки и предупреди, че ревизии ще се правят денонощно и в почивните дни. Тя припомни, че с част от приходите от налога се финансира промоцията на Варна като туристическа дестинация.

За сезон 2015 общината е направила това на 18 международни изложения. Провалени са били обаче поискани от хотелиери две допълнителни презентации в Букурещ и в Подмосковието. Това е станало по вина на чуждестранните партньори. Като компенсация предстои рекламен тур на 10 руски журналисти, каза Георгиева.

От 15 юни за гостите на града отново ще се предлагат безплатни градски 3-часови турове на английски, немски и руски, тъй като данните на общинския туристически инфоцентър сочат, че чужденците вече се интересуват по-често от музеите, отколкото от шопинг.

Най-масово летовниците питат за транспорта. За улеснение до края на юни на 52 спирки в града ще бъдат поставени инфокарти, каквито вече има по стоянките на обществения транспорт към курортите. За първи път на Златни пясъци и Св. Св. Константин и Елена ще бъдат монтирани указателни табели за начало и край на комплексите. Липсата им досега объркваше автотуристите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.