Общинари тръгват на лов за укрити нощувки

Под 5% от планираните за тази година 4,3 млн. лв. приходи от туристически данък са влезли в местната хазна на Варна до момента. Това съобщи шефката на общинската дирекция "Туризъм" Соня Георгиева. Събраните по-малко от 200 000 лв. са за реализирани нощувки до май, а повечето почивни бази в курортите не отвориха за Великден. Продължава обаче и практиката хотели да укриват туристи, за да си спестят налога, установили първите проверки. Масово нарушението правели малки семейни хотелчета, които дължат по 50 ст. за всеки нощувал гост, но сред уличените имало и големи обекти в курортите, където обектите са поне 3 звезди. Данъкът за тях е 60 ст. на нощувка, за 4-звездните е 90 ст., а в 5-звездни е 1,40 лв. За нарушителите санкцията е 3000 лв., а при рецидив могат да си изгубят категорията, уточниха от дирекцията. На обществен съвет по туризъм Георгиева призова хотелиерите да бъдат по-стриктни в подаването на месечните отчети за реализираните нощувки и предупреди, че ревизии ще се правят денонощно и в почивните дни. Тя припомни, че с част от приходите от налога се финансира промоцията на Варна като туристическа дестинация.

За сезон 2015 общината е направила това на 18 международни изложения. Провалени са били обаче поискани от хотелиери две допълнителни презентации в Букурещ и в Подмосковието. Това е станало по вина на чуждестранните партньори. Като компенсация предстои рекламен тур на 10 руски журналисти, каза Георгиева.

От 15 юни за гостите на града отново ще се предлагат безплатни градски 3-часови турове на английски, немски и руски, тъй като данните на общинския туристически инфоцентър сочат, че чужденците вече се интересуват по-често от музеите, отколкото от шопинг.

Най-масово летовниците питат за транспорта. За улеснение до края на юни на 52 спирки в града ще бъдат поставени инфокарти, каквито вече има по стоянките на обществения транспорт към курортите. За първи път на Златни пясъци и Св. Св. Константин и Елена ще бъдат монтирани указателни табели за начало и край на комплексите. Липсата им досега объркваше автотуристите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони