Д-р Кацаров помага на малката Фатме, НЗОК обаче не плаща импланти и за деца

Д-р Кацаров помага на Фатме със серия от операции

Със серия от операции д-р Атанас Кацаров от „Пирогов“ ще помогне на 6-годишната Фатме, чиято история „Труд“ разказа преди дни. Дясното краче на момиченцето е със сантиметър и половина по-късо, защото е с вродена луксация. Заради страданието главата на бедрената кост излиза от ямката на таза. Причината е, че тя е толкова „плитка“, че не може да задържи костта.

Майка на Фатме - Фериял Неджатиева, с години води детето си по лекари в Бургаско, Варна и Стара Загора, но без резултат. На молбата й за помощ откликна шефът на Клиниката по детска ортопедия и травматология д-р Кацаров. Той прегледа и изследва момиченцето миналата сряда и начерта план за лечението й.

„Налага се да направим така, че ямката на таза да се „задълбочи“. По този начин ставата ще се конфигурира, просто казано ще „се центрира“, ще бъде добре покрита и няма да се износи бързо в годините“, обясни пред „Труд“ д-р Кацаров. На Фатме ще бъдат поставени импланти, за да може да ходи нормално. Става дума за плака и други три части – подобни на винтове, които ще фиксират таза. „Ще извършим първата операция през юни. После ще трябва да мине възстановителният период от около пет седмици, когато детето няма да може да стъпва на крака. Следва раздвижване и ще се заемем с втория долен крайник“, изброи специалистът от „Пирогов“. Ако пак се наблюдава разлика в дължината на краката, лекарите ще преценят как да бъде отстранена.

„Оптимист съм, че Фатме ще може да върви нормално“, каза още ортопедът травматолог.

Здравната каса обаче не покрива нито един от имплантите в специалността на д-р Кацаров. Ако поставяните игли и пирони са по няколкостотин лева - примерно по около 500 лв., и са по-достъпни за хората, то сложните импланти и от по-добрите материали струват десетки хиляди. Такъв пример са т. нар. външни фиксатори и туморните протези, които заемат мястото на изрязаните части от костта заради рака.

„Никъде в ЕС пациентът не дава от джоба си подобни колосални суми, още повече за болни деца. А в Македония, която не е член на Евросъюза, при смяна на тазобедрена става болният доплаща само между 100 и 200 евро. При нас тази сума може да стигне 2000-3000 лв.“, обясни д-р Кацаров. Той добави, че НЗОК не покрива имплантите дори на онкоболни българи с метастази в костите, нито за хората с диабетно стъпало, при които се стига до некроза на пръстите и ампутация. Независимо че това са тежки, социално значими заболявания и застигнатите нямат никаква вина за появата им и прогреса им с цената на живот.

Дали при това положение изходът е българинът да плаща допълнителна здравна осигуровка, която да покрие огромните разходи? „И това не е решение, тъй като доброволните фондове, които бяха превърнати в здравни застрахователи, поемат част от стойността на импланта. Няма 100% осигуряване на плащането. С този проблем сме се сблъсквали много пъти с родителите на деца“, отговори д-р Кацаров.

Решение не е и да се търси помощ от Фонда за лечение на деца, тъй като той предвижда получаване на медицински грижи зад граница, т.е. които не могат да се осигурят у нас. Д-р Кацаров е категоричен, че най-сетне трябва да се намери политическа воля и НЗОК да започне да покрива медицинските изделия поне за децата. „Надявам се, че при формирането на основен и допълнителен пакет, както предвиждат реформите в системата, те да попаднат в базовия“, сподели специалистът. А какъв допълнителен ресурс по това перо ще е нужен на публичния фонд, лесно може да се установи чрез проверка в болниците. Плащането на имплантите от няколко години се извършва на регистратурите на лечебните заведения (пациентите вече не ходят по гаражи и мазета, където се помещават доставчици, като едно време). Т.е. има официална информация за дадените за целта средства от джоба на българина, но и за броя пациенти.

Според статистиката 1-2 българчета на хиляда страдат от вродена луксация, а ако към тях се добяват децата с други ортопедични проблеми, броят им е около 5000 годишно.

Прегледи без пари за деца на 1 юни

По традиция на 1 юни лекари от „Пирогов“ ще извършват безплатни прегледи и консултации. С предварително записване родителите ще могат да заведат децата си при ортопед травматолог, хирург, уролог, УНГ специалист. Травматолозите, например, ще издирват сред дошлите плоскостъпие, сколиоза, деформитети, вродени аномалии, ще дават и второ мнение при трудни случаи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве