Париж преименува метростанции в чест на героите от Мондиал 2018

Поредна българка изчезна в Гърция

Доживотен затвор за Герман Костин, убиецът на 5-годишния Никита

Тръгват проверки на ваканционните апартаменти във Варна Валери Симеонов: Сезонът върви добре въпреки лошото време

След скандал в спешното пиян изтрезнял в полицейския арест

Зареждат хотелите с листовки за риска от свинска чума

Работодателите против промените в Наредбата за медицинска експертиза и организацията на ТЕЛК

Вицепремиерът Каракачанов: Това, че в България тайно кацат самолети с нелегални мигранти на военните летища, е фалшива новина

Ръст при наетите непълнолетни работници Тази година те са с 20% повече

Турция пак иска обяснения от бивши наши граничари, имало нови доказателства по делото

Близо 300 души са задържани във Франция по време на тържествата снощи

Фестивалът “Света Марина” събира певци и танцьори от Североизтока Фолклорният събор е в календара на Европейската година за културно наследство 2018

Община Благоевград поставя кутии за дарения в помощ на 14- годишния Иван Христов

55-годишна жена даде 7000 лева на ало-измамници

Мъжът, пребил и ограбил младо момиче в Редута, остава в ареста за 72 часа

Един път годишно изследвайте черния дроб

„Днес в България се употребява толкова много алкохол, колкото никога в цялата ни история. Той обаче е само един от агресорите за черния дроб. Увреждат го комбинации от медикаменти, токсини, храни като фаст фууд и нерационалното хранене, различни химически вещества и добавки, вируси“. Това заяви пред „Труд“ проф. Искрен Коцев, ръководител на Клиниката по гастроентерология във варненската университетска болница „Св. Марина“. Специалистът бе един от нашите лекари, посетили неотдавна Международния конгрес за изучаване на заболявания на черния дроб във Виена, наравно с още 11 000 специалисти от цял свят.

„Трябва да щадим черния дроб, защото той е „мълчалив“. Независимо от огромната агресия към него, той не „дава“ никаква или почти никаква симптоматика. За разлика примерно от гастрита или язвата, които причиняват болки, гадене, повръщане и пациентът отива на лекар, докато не се появи цирозата или усложненията й, болният не стига до гастроентеролог“, каза още проф. Коцев.

Черният дроб е централният ни метаболитен орган, затова през него преминава всичко, което постъпва в организма ни. „Отразяват му се дори отслабването или напълняването. Затова един път годишно човек трябва да изследва чернодробните си ензими АЛАТ, АСАТ и Гама ГТ, нивото на холестерола, триглицеридите, кръвна захар за наличието на вирусите на хепатит В и С“, посъветва проф. Коцев.

За да се „улови“ хепатит С, съсипващ черния дроб и който предизвиква карцином, трябва да се извършва скрининг на рисковите групи. Това са интравенозни наркомани, хора с татуировки или пиърсинг, пациенти, преживели инвазивни процедури или действия, нарушаващи целостта на кожата им, лекарите и сестрите, работещи с кръвни продукти.

„Ще дам за пример американците, които са изследвали родените в периода на бейби бума след Втората световна война, т. е. от 1945 г. до 1965 г. И който е имал позитивни резултати за хепатит С, са го лекували“, каза още професорът от „Св. Марина“. Това е задължение на общопрактикуващите лекари, които обаче са натоварени с много задачи и затова трудно отмятат и тази.

„Има един важен въпрос, който налага незабавно решение и то зависи от научното дружество по гастроентерология и от асоциацията ни за изучаване на черния дроб. Става дума за въвеждането в практиката на неинвазивната оценка на чернодробната фиброза (заболяване в следствие на вируса на хепатит С)“, каза проф. Коцев. В момента тази оценка се поставя след извършването на биопсия, която е агресивна процедура и съдържа макар и минимален риск за пациента. Ако тя се замени с т. нар. фибро-тест и ултразвуково изследване наречено фиброскен, българските пациенти ще получат диагностика, каквато се прилага във всички останали държави, включително и в Румъния. Съседите ни имат 30 апарата за фиброскен. У нас е само един и то в частна болница.

Инфектираните с хепатит С българи са над 100 000 души, а годишно се лекуват около 300.

Знаете ли, че:

Мит, който трябва да се развенчае, е че хората могат да се заразят с хепатит С по полов път. Количества от вируса не се съдържат в биологичните течности, докато това не е така при хепатит Б. Той се открива в милиарди частички в кръвта ни, слюнката, потта, но пък съществува ваксина срещу хепатит Б.

Най-голям риск от инфектиране с хепатит С има сред мъжете, които правят секс с мъже, и сред конифектираните с ХИВ (т.е. които освен с хепатит, са и серопозитивни).

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.