Апелативната прокуратура във Велико Търново чества 20-годишен юбилей

Велосипедист се удари в заграждения на магистрала “Тракия”, последва верижна катастрофа между четири автомобила

Нова задна ножица преряза “Ювентус”

Каракачанов готов с реформи, които да помогнат на хората с увреждания и да спрат измамите в системата

Рефери на поправителен срещу провинилите се отбори

Митрополит Антоний: Състоянието на Патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява, но ще остане още известно време под медицинско наблюдение

Русия иска екстрадирането на свой гражданин за неплатени данъци за 24 млн. рубли

„Виваком“ погаси предсрочно облигационния си заем

Ремонтират автомагистрала “Черно море” Реконструкцията е на 2-ри километър от Варна над река Звездишка

Премиерът Борисов: Перспективата пред Западните Балкани ще позволи младите да останат в региона

Камери в кафенетата също заснели предаването на подкупа

Заседанието на КСНС при Румен Радев през обектива на “Труд”

Говорител на ЕК: Срещата в София е много важна за бъдещето на Балканите

Колежки на ранената полицайка: Не се страхуваме!

Концесионерът “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“: Очакват се над 5 млн. пътници на морските летища за 2018

Един път годишно изследвайте черния дроб

„Днес в България се употребява толкова много алкохол, колкото никога в цялата ни история. Той обаче е само един от агресорите за черния дроб. Увреждат го комбинации от медикаменти, токсини, храни като фаст фууд и нерационалното хранене, различни химически вещества и добавки, вируси“. Това заяви пред „Труд“ проф. Искрен Коцев, ръководител на Клиниката по гастроентерология във варненската университетска болница „Св. Марина“. Специалистът бе един от нашите лекари, посетили неотдавна Международния конгрес за изучаване на заболявания на черния дроб във Виена, наравно с още 11 000 специалисти от цял свят.

„Трябва да щадим черния дроб, защото той е „мълчалив“. Независимо от огромната агресия към него, той не „дава“ никаква или почти никаква симптоматика. За разлика примерно от гастрита или язвата, които причиняват болки, гадене, повръщане и пациентът отива на лекар, докато не се появи цирозата или усложненията й, болният не стига до гастроентеролог“, каза още проф. Коцев.

Черният дроб е централният ни метаболитен орган, затова през него преминава всичко, което постъпва в организма ни. „Отразяват му се дори отслабването или напълняването. Затова един път годишно човек трябва да изследва чернодробните си ензими АЛАТ, АСАТ и Гама ГТ, нивото на холестерола, триглицеридите, кръвна захар за наличието на вирусите на хепатит В и С“, посъветва проф. Коцев.

За да се „улови“ хепатит С, съсипващ черния дроб и който предизвиква карцином, трябва да се извършва скрининг на рисковите групи. Това са интравенозни наркомани, хора с татуировки или пиърсинг, пациенти, преживели инвазивни процедури или действия, нарушаващи целостта на кожата им, лекарите и сестрите, работещи с кръвни продукти.

„Ще дам за пример американците, които са изследвали родените в периода на бейби бума след Втората световна война, т. е. от 1945 г. до 1965 г. И който е имал позитивни резултати за хепатит С, са го лекували“, каза още професорът от „Св. Марина“. Това е задължение на общопрактикуващите лекари, които обаче са натоварени с много задачи и затова трудно отмятат и тази.

„Има един важен въпрос, който налага незабавно решение и то зависи от научното дружество по гастроентерология и от асоциацията ни за изучаване на черния дроб. Става дума за въвеждането в практиката на неинвазивната оценка на чернодробната фиброза (заболяване в следствие на вируса на хепатит С)“, каза проф. Коцев. В момента тази оценка се поставя след извършването на биопсия, която е агресивна процедура и съдържа макар и минимален риск за пациента. Ако тя се замени с т. нар. фибро-тест и ултразвуково изследване наречено фиброскен, българските пациенти ще получат диагностика, каквато се прилага във всички останали държави, включително и в Румъния. Съседите ни имат 30 апарата за фиброскен. У нас е само един и то в частна болница.

Инфектираните с хепатит С българи са над 100 000 души, а годишно се лекуват около 300.

Знаете ли, че:

Мит, който трябва да се развенчае, е че хората могат да се заразят с хепатит С по полов път. Количества от вируса не се съдържат в биологичните течности, докато това не е така при хепатит Б. Той се открива в милиарди частички в кръвта ни, слюнката, потта, но пък съществува ваксина срещу хепатит Б.

Най-голям риск от инфектиране с хепатит С има сред мъжете, които правят секс с мъже, и сред конифектираните с ХИВ (т.е. които освен с хепатит, са и серопозитивни).

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.