Гриша Ганчев влиза в съда

Собственикът на „Литекс“ Гриша Ганчев сяда в четвъртък на подсъдимата скамейка по обвинение, че е укрил 711 хил. лв. данъци. За същото престъпление ще отговаря и синът му Данаил Ганчев.

Процесът срещу тях ще разглежда съдия Лилия Георгиева от спецсъда.

Бизнесменът е подведен под отговорност по три обвинения. Първото е, че от януари до май 2012 г. е бил бос на престъпна банда за данъчни престъпления. Второто е, че умишлено е склонил сина си и изпълнителните директори на „Литекс Комерс" АД Емилия Станоева и Милко Димитров да не издават фактури. И третото обвинение е, че се заканил да убие бившия шеф на НАП Красимир Стефанов. Ганчев отправил заканата на 11 май 2012 г. - ден след ареста на сина му. В телефонен разговор пред трети човек той казал: "Ще го изкормя (за Красимир Стефанов - б.р.), ще го удуша със собствените му черва." Третият човек предупредил Стефанов, а той от своя страна се оплакал в МВР. По това време НАП правеше проверка на фирмите на Гриша Ганчев.

Според прокуратурата Ганчев и хората му "стопили" ДДС от неосчетоводяване на сделки със захар.

За участие в бандата на Ганчев са обвинени освен сина му и изпълнителните директори Емилия Станоева и Милко Димитров, и предшественичката на поста Камелия Мирчева, Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев, Красимира Гроцева и Тодор Симеонов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право