"Лукойл" заплаши лабораторията на Костов със съд

Разпространеният вчера доклад на Лабораторията за риск мениджмънт, ръководена от Иван Костов, изобилства с неверни твърдения и интерпретации, които допълинтелно деформират истината. Това се казва в изявление на "ЛУКОЙЛ България", разпространено до медиите.

В него се заявява, че компанията възнамерява да защити репутацията си в съда.

В доклада се изказва подозрение, че внасяният в България суров петрол сорт "Урал" е оценяван по значително по-високи стойности от борсовата му цена, увеличена със застраховките и навлото. Изводът на анализаторите е, че последиците от това облагодетелстват групата "Лукойл" и нанасят значителни щети на българските домакинства и институции, а също така и намаляват конкурентоспособността на българските фирми.

Компанията заявява, че разпространението на сведения, които не отговарят на истината и накърняват бизнес репутацията й, е наказуемо в съда. Тя има намерение да защитава бизнес репутацията си с всички допустими законови средства, включително пред българския съд, а при необходимост – извън страната.

Бургаската рафинерия уточнява, че купува на пазарни цени нефта тип Urals, който е основната й суровина за преработка. Тези пазарни цени са нито по-високи, нито по-ниски от тези, по които друга рафинерия, намираща се на територията на Европейския съюз, заплаща за доставяния нефт тип Urals, твърди компанията.

В съобщението й се припомня, че в доклада на Костов цената на доставяния нефт Urals за "Лукойл Нефтохим Бургас" и вносът й, който е направен на територията на България, се съпоставя с котировката Br dtd. Всъщност, ценовата формула на доставяния нефт Urals е обвързана с котировката Ur rcmb, уточнява бургаското дружество.

То пояснява, че котировките Br dtd и Ur rcmb представляват публикации на международно признат и използван в търговията с нефт и нефтопродукти борсов бюлетин Platts. През последните няколко години Ur rcmb е с около 1 долар на барел по-евтин от Br dtd.

Ur rcmb включва стойността на суровия нефт и транпортните разходи от пристанище Новоросийск през Бургас. Ценовата формула на доставяния нефт Urals на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" включва отстъпка от котировката Ur rcmb, защото се редуцира стойността на транспорта от Бургас. Това още веднъж доказва, че рафинерията купува нефт по пазарни, а не по завишени цени, се посочва в съобщението.

Рафинерията се позовава на статистика за последните 2 години, според която средната стойност на
котировката Br dtd = 86.737 долара на барел;
котировката Ur rcmb = 85.789 долара на барел;
средно доставна цена на нефт Urals до пристанище Бургас, включително всички расходи = 85. 680 долара на барел.

"Лукойл" посочва, че тези факти са публикувани и достъпни за широката общественост. Компанията прилага и справка - таблица за доставната и борсова цена на нефта Юралс през ІІІ-то тримесечие на 2014 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес