Новият регионален министър: Нашият топ приоритет остава безопасността на пътната инфраструктура 2019 г. ще бъде ключова и за пътното строителство, заяви Петя Аврамова

Икономистът Станислав Попов зае мястото на Петя Аврамова в парламента

Движението на кораби от гръцките пристанища е спряно поради морски бури

Слабо тлеят все още някои от балите със слама в ТЕЦ Сливен, няма опасност от ново разгаряне на огъня

Камери заместват огледалата Новият Lexus ES е първият сериен автомобил, който се предлага без външни огледала

Джеймс Матис: Ядреното оръжие на Русия е най-голямата заплаха за САЩ

Доналд Тръмп призовава света да се откаже от глобализма

Орбан изпрати благодарствени писма на гласувалите евродепутати „против“ задействането на наказателна процедура срещу Унгария

ВМА организира безплатни прегледи за Деня на сърцето

36-годишен мъж е с опасност за живота след тежка катастрофа край село Мокрен

Екатерина Захариева се срещна с първите дипломати на Афганистан, Катар и Непал

Д-р Хасан Адемов: Трябват 155 млн. лв., за да отпадне таванът за всички пенсии

Силният вятър носи захлаждане и днес

Омбудсманът Мая Манолова: Всеки гражданин да има индивидуален договор с ВиК оператора

Как се влиза в омагьосан кръг между жени и психиатри?

Европа ни товари със 788 бежанци

Еврокомисията обяви, че предлага на лидерите на страните членки от ЕС да одобрят преразпределянето на квотен принцип в рамките на съюза на още 40 000 бежанци от Сирия и Еритрея, като на България се падат 788.

Преди две седмици Брюксел излезе с Европейска програма за миграцията, в която се предвиждаше само заселване на квотен принцип на максимум 20 000 бежанци, които ще поискат убежище до края на 2016 г. Формулата за определяне на квотите ни отрежда 1,08% от всички, или 216 души. Тя има 4 параметъра с различна тежест: численост на населението (40%), БВП (40%), среден брой на молбите за убежище и брой на приетите бежанци на 1 млн. души население през 2010-2014 г. (10%) и ниво на безработицата (10%).

Вчерашното допълнение е на основата на чл. 78 (3) от Договора за функционирането на ЕС. Текстът никога досега не е бил задействан. Той предвижда при рязък наплив на бежанци в някоя еврочленка ЕК да предложи временни спешни мерки на Съвета на ЕС, които да бъдат консултирани и с ЕП.

Брюксел изчислява, че набелязаните 40 000 сирийци и еритрейци ще се равняват на 40% от имиграционния талаз от двете народности в Италия и Гърция от началото на 2014 г. Сирийците и еритрейците са избрани, защото само те имат 75% одобрение на молбите за убежище в целия ЕС. Италия ще изпрати в други еврочленки 24 000 души, а Гърция – 16 000.

Формулата за преразпределение е същата, но в нея няма да участват Италия и Гърция, тъй като те „разтоварват“ бреме. Затова до края на 2016 г. България трябва да поеме 1,43%, или 343 имигранти от Италия и 229 от Гърция, пристигнали там след 15 април т.г. Така на страната ни се падат общо 788 бежанци, като не се вземат предвид онези, които идват директно у нас, търсейки убежище (11 080 през 2014 г. – б.р.). А ЕК предупреди, че е в готовност да поиска и преразпределение на пришълци и от Малта.

За всеки поет от Рим и Атина бежанец (общо 572-ма) Брюксел ще ни даде по 6000 евро, или общата сума от 3,4 млн. евро.

Операция „Тритон“ за спасяване на изпаднали в беда в Средиземно море мигранти ще обхваща вече и малтийските териториални води. В нея ще участват 10 плавателни съда, 8 летателни апарата, 33 автомобила и 121 души личен състав.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.