Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

Българските Destiny’s Child изгряха в „Гласът на България“

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Европа ни товари със 788 бежанци

Еврокомисията обяви, че предлага на лидерите на страните членки от ЕС да одобрят преразпределянето на квотен принцип в рамките на съюза на още 40 000 бежанци от Сирия и Еритрея, като на България се падат 788.

Преди две седмици Брюксел излезе с Европейска програма за миграцията, в която се предвиждаше само заселване на квотен принцип на максимум 20 000 бежанци, които ще поискат убежище до края на 2016 г. Формулата за определяне на квотите ни отрежда 1,08% от всички, или 216 души. Тя има 4 параметъра с различна тежест: численост на населението (40%), БВП (40%), среден брой на молбите за убежище и брой на приетите бежанци на 1 млн. души население през 2010-2014 г. (10%) и ниво на безработицата (10%).

Вчерашното допълнение е на основата на чл. 78 (3) от Договора за функционирането на ЕС. Текстът никога досега не е бил задействан. Той предвижда при рязък наплив на бежанци в някоя еврочленка ЕК да предложи временни спешни мерки на Съвета на ЕС, които да бъдат консултирани и с ЕП.

Брюксел изчислява, че набелязаните 40 000 сирийци и еритрейци ще се равняват на 40% от имиграционния талаз от двете народности в Италия и Гърция от началото на 2014 г. Сирийците и еритрейците са избрани, защото само те имат 75% одобрение на молбите за убежище в целия ЕС. Италия ще изпрати в други еврочленки 24 000 души, а Гърция – 16 000.

Формулата за преразпределение е същата, но в нея няма да участват Италия и Гърция, тъй като те „разтоварват“ бреме. Затова до края на 2016 г. България трябва да поеме 1,43%, или 343 имигранти от Италия и 229 от Гърция, пристигнали там след 15 април т.г. Така на страната ни се падат общо 788 бежанци, като не се вземат предвид онези, които идват директно у нас, търсейки убежище (11 080 през 2014 г. – б.р.). А ЕК предупреди, че е в готовност да поиска и преразпределение на пришълци и от Малта.

За всеки поет от Рим и Атина бежанец (общо 572-ма) Брюксел ще ни даде по 6000 евро, или общата сума от 3,4 млн. евро.

Операция „Тритон“ за спасяване на изпаднали в беда в Средиземно море мигранти ще обхваща вече и малтийските териториални води. В нея ще участват 10 плавателни съда, 8 летателни апарата, 33 автомобила и 121 души личен състав.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.