Меркел най-могъща в света за 9-и път

Германската канцлерка Ангела Меркел оглави за 5-а поредна година и общо за 9-и път класацията на сп. „Форбс“ на най-могъщите жени в света. Изданието обаче я предупреди, че доминацията й е на път да остане в историята.

Това може да стане само ако Хилъри Клинтън спечели президентските избори в САЩ през есента на 2016 г. В тазгодишния Топ 100 бившата първа дама, сенаторка и държавен секретар се изкачва от 6-о на второ място.

Освен Меркел (60 г.) само две жени са обявявани за №1 по могъщество, откакто „Форбс“ създаде класацията през 2004 г. Първите два пъти бе тогавашният държавен секретар на САЩ Кондолиса Райс, но през 2006 г. над всички застана германката и държа трона през целия си първи канцлерски мандат. През 2010 г. го отстъпи на първата дама на САЩ Мишел Обама, но още следващата година си го върна и оттогава не е ставала от него.

Челната десетка за 2015 г. се запълва от съпругата на богаташ №1 в света Бил Гейтс – Мелинда, шефката на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън, директорката на „Дженеръл мотърс“ Мери Бара, управителката на МВФ Кристин Лагард, бразилската президентка Дилма Русеф (четвърта през 2014 г.), шефките на „Фейсбук“ и „Ю тюб“ - Шерил Сандбърг и Сюзън Войчицки, и Мишел Обама.

59 от стоте най-могъщи жени са от САЩ, азиатките са 18, европейките – 12, от Латинска Америка и Близкия изток има по 4, африканките са 3.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят