Заради конфликта в Гърмен: Политиците се скараха за ромите

Партиите в парламента се разминаха в позициите си за конфликта в Гърмен. От ДПС настояха за цялостна политика на интеграция на ромите, от БСП – за тяхното образование, а Патриотичният фронт поиска незабавно събаряне на махалата.

Конфликтът избухна в събота, когато две компании – българска и ромска, стигнаха до саморазправа заради високо пусната музика.

“Първопричината за напрежението в ромските квартали е в социалното изключване на ромската общност, феноменът е социален, а не етнически, решението трябва да е въпрос на обща политическа воля. Напрежението в Гърмен извежда на преден план системен хроничен проблем на обществото”, обяви лидерът на ДПС Лютви Местан. Според него проблемът не е оцветен партийно.

“Няма нищо по-безотговорно от това, което чуваме от популисткото направление на управлението в лицето на Патриотичния фронт и Реформаторския блок, че едва ли не проблемите са генерирани, защото Гърмен се управлява от ДПС”, обясни още Местан. Той поиска национална програма за достъп на всяко дете до детска градина, в т.ч. и на всяко ромче.

Говорителят на БСП Атанас Мерджанов обяви: “Гърмен не е прецедент, но е симптом за болестта, от която страда обществото ни, и тази болест си има име – страх. Българинът се страхува от собствената си държава, той не е спокоен в собствения си дом, страх го е не само, че може да го ограбят на улицата, страх го е, че ще остане без работа, че може да остане без работа, че детето му няма пари за уроци или че ще катастрофира на бала, страх го е, че мазето му е разбито или колата му е открадната.” Според социалистите решението на проблема е в образованието и работата.

Незабавното премахване на всички незаконни постройки на територията на кв. “Кремиковци”, с. Марчево, общ. Гърмен, е едно от условията Патриотичният фронт да продължи да подкрепя кабинета след 1 юли.

Междувременно стана ясно, че десетки роми от Гърмен са избягали от страх и си направили палатков лагер близо до ромския квартал "Комсала" на град Гоце Делчев. Това е станало преди три дни, но за краткото време на преселването градските роми побеснели, че събратята им са започнали да обират лозята наоколо. Ядосани, те са решили да стягат опълчение и да прогонят гърменските заселници от Гоце Делчев.

"За два-три дни са съсипани лозя, градини, окосили са тревата за храна на конете им, които са пуснати на воля и газят градините и ливадите. А ние там пашуваме козите и овцете си. Страх ни е, че ще почнат и по къщите ни да крадат, оплакаха се градските роми. Всъщност в махала Комсала от години живеят роми и българи заедно, без проблеми. Повечето цигани там имат законни къщи и работят, търговци са и продават по пазара. Те разказаха, че ромите от палатковия лагер били дошли преди години от Велинград и Пещера, а след събитията в Гърмен са избягали. Ходели при тях да говорят, за да се махнат.

В Гърмен жандармерията продължава да бди за реда и спокойствието на района. А българите всеки ден правят от 18 до 22 часа протестни шествия и отброяват дните до 2 юни. Тогава изтича седемдневният ултиматум, който протестиращите дадоха на държавата и общината да бутне незаконните 124 къщи в ромското гето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини