САЩ към ФИФА: Мондиал 2010 е измама!

„Шефове от Изпълкома на ФИФА са вземали подкупи при избирането и около организацията на Мондиал 2010“, изрече Лорета Линч, главният прокурор на САЩ. И това е само част от обвиненията, които бяха изречени във Вашингтон вчера на пресконференция, последвала разтърсваща акция с 14 ареста на високопоставени личности във футбола по цял свят.

Шефът на ФБР Джеймс Коми разкри, че разследването е продължило около три години и сочи към рекет и корупция в организиране на турнири като Копа Америка (конкретно извънредното издание догодина в САЩ) и отделни мачове. „Офисите на КОНКАКАФ са в Маями от години, а това е територия на Щатите – каза Коми. - Тези дейности засягат пряко икономиката на нашата страна, но разследването е глобално. Обвинителните актове на шефовете от ФИФА са за деяния, извършвани от 1991 г. насам. Това е системна корупция“.

Само за Копа Америка 2016 се подозира, че подкупите и прането на пари около тв и рекламни договори са достигнали около 110 милиона долара.

„Чисто ли е името на Сеп Блатер?“, запита репортер на пресконференцията.

„Не искаме да споменаваме имената на никоя личност, която не е сред 14-те, на които са изготвени обвинителни актове“, отвърна Линч.

Но неофициално, в. „Ню Йорк таймс“ твърди, че до няколко седмици Блатер ще бъде призован на разпит. Засега – като свидетел по обвинението в Швейцария за избора на домакини за световните първенства през 2018-а и 2022-ра съответно в Русия и Катар.

„Днес показваме на ФИФА червен картон, защото това наистина е една световно на измамата – каза Линч в заключение. - И не само то!“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят