14 ареста за 150 милиона долара разтърсиха футбола

ФИФА и футболът се разтресоха от 14 ареста на настоящи и бивши ключови фигури в световната игра. Като по филмите акцията стана по изгрев слънце в спокойния швейцарски град Цюрих, където от днес трябва да започне конгресът на световната централа.

Цивилни служители на швейцарската полиция влязоха в хотел „Бор о Лак“, в който е настанено ръководството на ФИФА, и представиха 7 заповеди за арести. Отведените са: Джефри Уеб (вицепрезидент), Едуардо Ли (Коста Рика, член на Изпълкома на ФИФА), Еухенио Фигередо (шеф на уругвайската федерация и Конфедерацията на Южна Америка), Рафаел Ескивел (бос на венецуелската федерация), Жозе Мария Марин (начело на бразилската федерация, член на Изпълкома), Хулио Роча (Никарагуа, шеф на отдел „Развитие“ във ФИФА) и Костас Такас, който е представител на президента на Централноамериканската конфедерация КОНКАКАФ.

Сред останалите, задържани вчера извън Цюрих, е Джак Уорнър, бивш вицепрезидент на ФИФА, отстранен преди година заради корупция и купуване на гласове на последните избори от 2011-а. Той е заподозрян, че е отклонил близо 27 милиона долара за построяване на спортен комплекс в Тринидад с пари, отпуснати като субсидия от централата в Цюрих.

Акцията дойде, след като съд в Бруклин, Ню Йорк, издаде обвинителна заповед на 14-те лица. Четирима от тях са оказали съдействие, а пълните признания на доскорошния шеф на КОНКАКАФ Чарл Блейзър са помогнали в разследването (по неофициална информация Уорнър също е съдействал). То се води от 2 години и половина от ФБР и заради него Сеп Блатер, президентът на ФИФА, отказваше всякакви покани за събития на територията на САЩ. Вчера Блатер не бе засегнат от акцията.

Обвинителните заповеди са придружени с такива за екстрадиране, подпечатани от Държавния департамент на Щатите. Операцията минава под надзора на Лорета Линч, новия главен прокурор на САЩ.

В обвинителния акт от Бруклин пише, че лицата са отговорни за деяния в периода от 1991-ва досега, в които има корупция, рекетиране и пране на пари на стойности около 150 милиона долара. Включително на територията на САЩ.

Споменати са събития като квалификации за световни първенства, „Голд Къп“ (турнирът на Централна и Северна Америка) и Копа Америка (първенството на Южна Америка). Дейностите са най-вече взимане и склоняване на подкупи по маркетингови договори на ФИФА, както и при контракти за тв права на отделни мачове и състезания.

Паралелно, швейцарските власти обявиха, че са започнали разследване на изборите за домакини на следващите две световни първенства Русия 2018 и Катар 2022. От няколко години проверки сочат именно към тях за купуване на гласове и корупционни схеми, но досега доказателства няма.

Куриозно, арестите вчера се случиха именно в хотела в Цюрих, където същите високопоставени личности от ФИФА бяха настанени през 2010-а, когато бяха избрани Русия и Катар.

По това разследване ще бъдат разпитани 10 важни личности в йерархията на световната централа, сред които Виталий Мутко, шеф на руския футбол, както и Анхел Мария Вияр (бос на испанския футбол и вицепрезидент на УЕФА).

ФИФА обяви, че конгресът ще започне по план. Но се очаква развитие днес, когато може да има протест за това от някои от членовете, най-вече от УЕФА, където е най-сериозната опозиция на режима на Блатер.

БФС – също в Цюрих

Шефовете на родния футбол също са в най-горещата точка на световния футбол в момента – иначе спокойния Цюрих. Вицепрезидентът Михаил Касабов и изпълнителният директор Борислав Попов са в алпийския град за предстоящия конгрес. Те обаче пропуснаха „шоуто“, защото пристигнаха чак следобед в града и се настаниха в съседство с хотел „Бор о Лак“. В него са настанени само членовете на Изпълкома на ФИФА, както и най-приближените хора на Сеп Блатер.

В същото време вчера следобед президентът на БФС Борислав Михайлов бе във Варшава, където УЕФА имаше заседание на Изпълкома. Българинът е член на ръководното тяло на европейската централа. Мишел Платини не е свиквал извънредно сбирката заради събитията от вчера, но се очакваше официална позиция на федерациите от Стария континент срещу начина на управление във ФИФА. Михайлов изгледа финала в Лига Европа в сряда вечер между „Севиля“ и „Днипро“ и днес ще пътува за Цюрих с останалите босове от УЕФА.

Блатер е фаворит, ако... има вот

Сеп Блатер остава фаворит на букмейкърите, ако обаче изобщо има избори в петък. Кандидатите за президент на ФИФА останаха само двама - настоящият, 79-годишният швейцарец, както и йорданският принц Али бин ал Хюсеин.
УЕФА е единствената от континенталните организации, която досега обяви подкрепа за принц Али. „Време е за промяна!“, каза още преди събитията от сряда Мишел Платини, който вероятно е имал информация за „бомбата“.

„Днес е тъжен ден за футбола - коментира конкурентът на Блатер. - Надявам се на подкрепа в Азия и Африка, но... изглежда трудно.“
Влиянието на Блатер е най-силно в Океания и след това в Африка. Швейцарецът се счита за герой на Черния континент, след като сам се хвали, че има огромен принос за домакинството на ЮАР на Мондиал 2010.

Очакваните кандидати Михаел ван Прааг (Холандия) и Луиш Фиго - легенда на португалския футбол, се оттеглиха от изборите. Двамата обявиха подкрепа за принц Али, призовавайки вотовете за тях да се препратят към йорданеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят