Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Вижте поклонението пред паметника на Васил Левски в София

Сблъсъци между фенове на “Ботев” и полицията в София

Армията купува 450 000 халосни патрона

Срив на спестяванията в банките през април

Само със скромните 33 млн. лв. са нараснали спестяванията на гражданите в банките през април, показват последните данни на БНБ. Увеличението е изключително слабо в сравнение с предходните месеци – през март депозитите на гражданите нараснаха със 194 млн. лв., а през февруари с 226 млн. лв. В началото на 2014 г. спестяванията нарастваха с между 92 млн. и 371 млн. лв. месечно.

На влог домакинствата държат общо 40,440 млрд. лв.

Депозитите на фирмите дори са намалели с 303 млн. лв. до 15,43 млрд. лв. през април, докато през март е имало увеличение от 270 млн. лв.

Банкерите са единодушни, че главната причина за твърде скромното увеличение са спадащите лихви по депозитите. Много трезори вече предлагат спестовни продукти с лихва под 1%, което силно намалява стимулите за откриване на депозити. Според банкери в момента месечното увеличение от лихви на сметките на домакинствата е 30-40 млн. лв., докато през миналата година е било средно 80 млн. лв.

От бранша смятат, че проблемите в Гърция също може да са оказали известно влияние, т.е. собственици на депозити в банки, свързани с гръцки акционери, да са извадили част от средствата си извън системата.

Според банкерите резултатите само за един месец не са достатъчни, за да се направи извод, че българите почти са спрели да спестяват. Те напомнят, че тенденцията не е нова и започна още в средата на 2013 г. Прогнозите им са, че като цяло темповете на спестяване ще продължат да бъдат сравнително високи. Основание им дава констатацията, че икономическата обстановка не се е променила съществено – няма значително увеличение на потреблението и инвестициите, инфлацията продължава да е близка до нулата, нивото на безработица също остава високо.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.