На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

152 младежи в неравностойно положение на абитуриентски бал с Плевнелиев

Президентската инициатива „Подкрепи една мечта“ ще осигури за четвърта поредна година еднократна финансова помощ на младежи в неравностойно положение, които са приети в първи курс на висше учебно заведение. Това съобщи държавният глава Росен Плевнелиев пред 152 младежи от 40 институции, социални услуги и специализирани училища за деца в неравностойно положение, поканени на традиционния абитуриентски бал, организиран от президентската институция.

Целта на инициативата „Подкрепи една мечта“ е да мотивира и да помогне на абитуриентите да продължат образованието си или да започнат работа веднага след завършване на средното си образование или професионално обучение. „Имате голям потенциал и от вас зависи да го отключите и да го реализирате, а ние ще бъдем заедно с вас“, обърна се президентът към младежите. Държавният глава насърчи абитуриентите да търсят възможности за кариерно развитие и да се развиват като отговорни и можещи личности. „Бъдете смели и последователни, за да превърнете вашите мечти в реалност“, заяви още президентът на абитуриентите, цитиран от своя прессекретариат.

Росен Плевнелиев отбеляза, че кампанията „Подкрепи една мечта“ се провежда в партньорство с Министерството на образованието и науката, Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето, Министерството на труда и социалната политика. „Гордеем се, че сме инициирали ефективна и целенасочена промяна, благодарение на която институциите са ангажирани с децата целогодишно“, коментира президентът.

В рамките на новата кампания общо 201 младежи от випуск 2014 – 2015 г. са получили консултации от екипи, в които влизат трудови посредници, психолози от бюрата по труда, социални работници и други експерти. Всеки от абитуриентите вече има разработен персонален план за действие и насоки за бъдещата му реализация спрямо личните му интереси и възможности, съобщи Деяна Костадинова, секретар на президента по социални политики, младежта и спорта.

Всички младежи бяха включени в „Ателие за търсене на работа“ на Агенцията по заетостта, където бяха обучени как да търсят работа, да изготвят документи за кандидатстване за работно място, как да се подготвят и представят добре на интервю при работодател.

От всички 201 абитуриенти, включени в инициативата, 49 са заявили желание да продължат образованието си във висше училище, 83 – да работят, 69 младежи се нуждаят от социални услуги, посочи още Деяна Костадинова. За 31 от младежите, насочени към пазара на труда, е договорена заетост, като 9 от тях вече са устроени на работа. Останалите младежи бяха призовани да се регистрират в Бюрата по труда след завършване на образованието си с оглед намиране на подходяща работа.

„Подкрепи една мечта“ насърчава активно младежите, които са избрали да следват в университет, подчерта още секретарят на президента по социални политики, младежта и спорта. За трите години от началото на инициативата 91 младежи са получили еднократни финансови помощи на обща стойност от близо 98,5 хил. лева, след като са постъпили във висше учебно заведение.

Заместник министър-председателят и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин поздрави абитуриентите и президента за трайната грижа и ангажимент към младежите, нуждаещи се от помощ. Младите хора бяха приветсвани и от заместник-министъра на младежта и спорта Калин Каменов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.