Великобритания подготви въпроса за референдум за членство на страната в ЕС

Да остане ли Обединеното кралство член на Европейския съюз". Това ще бъде въпросът, на който британците ще трябва да отговорят с "да" или "не" на референдума след две години уточнява британското правителство, цитирано от "Ройтерс".

Подборът на думи е важен, тъй като кампанията на поддръжниците на еврочленството ще може да се води като кампания на положителния отговор "да", което може би ще й даде по-положителен имидж от този на опонентите.

Правителството оповести въпроса, докато се готви да внесе законопроект, който да гарантира, че до края на 2017 г. ще бъде проведен референдум за оставане на страната в Европейския съюз.

Преизбраният премиер Дейвид Камерън започва двудневна обиколка в редица европейски столици, търсейки подкрепа за усилията си за реформи в ЕС.

Внасянето на законопроект за референдум за ЕС е конкретна стъпка към решаване на дебата за участието на Великобритания в ЕС", изтъкна близък до премиера Дейвид Камерън източник. Срокът за провеждането му е най-късно до края на 2017 г., но той може да се организира още през следващата година.

"За пръв път от 40 години британският народ има думата за нашето място в ЕС", подчерта източникът. Първият и последен досега референдум по въпроса за принадлежността на Великобритания към европейския блок е през 1975г. Електоратът ще е практически същият като за парламентарни избори - т. е. от британски и ирландски граждани и граждани на Общността на нациите, постоянно живеещи във Великобритания, които над 18-годишна възраст.

Противно на практиката на парламентарните избори, членовете на Камарата на лордовете, ще може да гласуват. Обратно, граждани на ЕС, които имат право да гласуват на местните избори, няма да имат право да гласуват.

Законопроектът за организиране на референдума ще бъде представен официално днес и ще бъде внесен за обсъждане в Камарата на общините - долната камара на британския парламент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят