Муравей Радев: Орешарски не се опита да спаси КТБ или не му позволиха

Доверието към БНБ се срина след събитията в КТБ, а това е вредно за банковата ни система. Смяната на управителя на Иван Искров ще бъде добър ход. Ако е недоволен - хайде "холъм". Това каза бившият финансов министър Муравей Радев пред БТВ.

Той даде много висока оценка на новия кандидат, като посочи, че дори се е изненадал, че е приел, защото е твърде почтен.

"Димитър Радев е много честен и почтен човек, изключителен професионалист. Той не е политически обвързан, етичен, внимателен и възпитан човек. Той защитава тезите си с доводи и аргументи", увери Радев.

Облагодетелстваните от КТБ не са били хората, които са си вкарали парите в банката, категоричен бе бившият финансов министър. "Те губят всичко не само лихвите, а и главниците, те всъщност са жертвите. Те са преподписали, но съдът ще върне парите обратно и те ще загубят всичко".

Само Цветан Василев може да каже кои са злоупотребявали с активите на банката. Това са хората с необезпечените кредити, които са пренасочили парите в чужбина. Всичко се знае, убеден е Радев. Хората от трета и четвърта редица стоят зад сценария с КТБ. В банката всяка една стотинка е записано за какво е дадена. Но тези имена няма да ни говорят нищо, както "Луврие с тройното гражданство, всички ще бъдат такива".

"Институциите носят първата вина за фалита на КТБ - прокуратура, ДАНС, БНБ, правителството на Пламен Орешарски. Той не опита да спаси банката или не му позволиха. Сега ще сърбаме попарата, защото влизаме в последната сага - съдебната. Банката ще я съдят и от чужбина. Орешарски е специалист в тази област и прекрасно е знаел какво ще се случи, ако акциите не бъдат взети поне половината.

Още 10 години ще плащаме това безразсъдство или съзнателно бездействие. Финансовия министър също има вина. Чобанов бил направил всичко, за да спаси банката - дрънки", заяви Муравей Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини