Депутати се борят с течове, болести и безработица

Депутати от всички партии обикалят районите си и изслушват болежките на избирателите си всеки понеделник. Най-често хората ги търсят по специалността им, ако са доктори или юристи, или да им се оплачат от безработицата и бедността. Срещите се радват на голям интерес, но ползата не е особено голяма, освен че на хората им олеква, когато си изплачат мъката пред "Голямото добрутро" на властта. Най-редовни са народните представители от ГЕРБ и БСП. Те успяват да помогнат на местно ниво само ако и кметът е от тяхната партия и решаването на някой проблем може да стане с приятелски разговор с администрацията.

Бившият шеф на шуменската полиция и настоящ депутат от ГЕРБ Любомир Христов вече не разкрива само извършители на престъпления. Налага му се да разбира от всякакви битовизми - поне 15 души го чакат в приемната му всеки понеделник. Вече е успял да разреши автобусния проблем на хората от кв. “Мътница”. Те негодували, че сутрин идва малък рейс и се тъпчат, а вечер колата е ненужно голяма. От фирмата превозвач ги разменили, пуснали и още един курс по обед. Шуменец пък приплакал от лош съсед, който го наводнява.

Депутатът от БСП Иван Иванов също прави приемни в Шумен и околността и от началото на годината през тях са минали над 150 души, въпреки че червените не са във властта.

Мая Манолова търси кози и спасява тоалетна

За забавни случки и истории от приемните им споделят кюстендилските депутати Мая Манолова (БСП) и Кирил Калфин (ГЕРБ). Пастир от близкото с. Слокощица поискал от Манолова, когато беше зам.-шеф на парламента, да му съдейства за изгубените му кози. Внесъл и жалба в комисията по корупцията, че се касае за посегателство над стадото, че животните му трябва да бъдат открити и настоявал депутатката да постави въпроса в пленарната зала.

"Абе ти нормален ли си, ще ти търси кози!", не се сдържала общинският лидер на червените в Кюстендил и близък съратник на Манолова Катя Янчева. И го отпратила.

Кюстендилка обаче останала напълно доволна, след като се оплакала за тоалетна в къщата й в центъра на града, оцеляла от края на ХІХ век, която общинарите искали да съборят. "Натиснахме кметската администрация, поразмърдаха се чиновниците, събарянето на вековната тоалетна беше спряно", спомня си Мая Манолова. В централата на ГЕРБ в Кюстендил не се шегуват, че има хора, които се оплакват, че не им снасят кокошките. Питали депутата Кирил Калфин има ли връзки в ДАНС, за да разбере дали един съсед е от тайните служби, или само така си говори.

Хората се оплакват от чиновници

През последните два месеца народният представител от Варна д-р Красимир Петров (ГЕРБ) е оперирал двама души, които го намерили в приемната му. Единият от пациентите - здравнонеосигурен, обиколил доста болници, преди да получи помощ от коремния хирург. Петров признава, че в болницата се чувства по-комфортно, отколкото на депутатската банка.

Гражданите най-често търсят съдействие от депутатите за заплетени имотни казуси и лични драми. Не липсват и екзотични предложения. В приемния ден на депутата от мнозинството Пламен Манушев варненски инженер представи изобретение - инсталация, която допълнително затопля водата в топлофикациите чрез използване на изгорели газове и така пести пари.

Русенци търсят депутатите си, за да им намерят работа или да решат проблеми с бюрокрацията. Това показва опитът на народните избраници от ГЕРБ Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Свилен Иванов. Хората ги заливат с молби за по-бързо правосъдие, за облагородяване на квартали, за съвет как се изплащат пенсии при починал близък или кога ще получат интеграционни добавки.

При депутата от БСП Добрин Данев влизат по-малко хора, но със същите проблеми.

Д-р Куин Лечителката от Родопите

Депутатът д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ) прави 3-4 официални приемни на година, но е известна, че винаги вдига телефона, ако някой иска да се жалва и най-вече приема всеки в кабинета си на семеен лекар в Смолян. Там тя преглежда в събота, неделя и понеделник, когато не е в парламента. Местните я хвалят, че досега не е връщала хора, които я търсят за съдействие.

Дариткова обикаля Родопите и преглежда хора безплатно и по време на политически събития. По време на здравните приемни открила проблем - пациенти с високо кръвно от отдалечени села и махали пият едно и също хапче в една и съща доза, защото нямат пари да отидат да се прегледат. Депутатката продължава да има внушителните 3400 пациенти в практиката си като джипи в Смолян. "На приемните хората ме търсят пак по медицински теми, жалват се от дефицит на лекарства. Последно са ме търсили и за имотни проблеми", казва Дариткова. Най-изненадващият за нея случай е с жена, която й донесла обява за продажба на недвижим имот с молба депутатката да го рекламира и продаде.

"Намерете ни работа!"

Понеделник е денят за депутатските приемни в Сливен. Повечето народни представители рядко го пропускат. Посрещат граждани в офисите на местните партийни централи. Проверката ни установи, че "Искам работа!" е най-често отправяната молба. От приемната на Мария Белова от ГЕРБ са изчислили, че от началото на мандата досега над 300 души са се обърнали към нея за съдействие заради трайната безработица.

От БСП потвърдиха, че и в приемните на Таско Ерменков идват граждани, които търсят препитание. Народните представители не можели да разкриват нови работни места. "Но пък нека правителството да се замисли по въпроса", върнаха топката в полето на управляващите от сливенската червена централа. Освен за работа дългогодишният депутат от ДПС Янко Янков приема доста сигнали за социални проблеми или трудности, свързани с нуждата от лечение. Бургазлията Петър Петров, народен представител от Патриотичния фронт, отваря приемна в местния клуб всяка последна събота от месеца. "При нас има доста оплаквания заради несправедливости. Идват хора, пострадали от действията или бездействията на общинска администрация, кметове, социални и други институции, има доста заплетени казуси", каза областният лидер на НФСБ Доброслав Иванов.

Гинеколог преглежда избирателки

Депутатът от ГЕРБ д-р Дарин Димитров приема в офиса на партията в Търговище всеки понеделник, но големият наплив е в частния му гинекологичен кабинет. Само миналата неделя през него са минали 30 жени. "Понякога, докато върви прегледът, си говорим за политика или за проблеми и нужда от помощ", каза докторът депутат. Д-р Димитров има и консултантски договор с АГ отделението в местната болница, където го викат при по-сериозни операции.

Приемните на народните представители и в област Монтана понякога се превръщат в медицински кабинети или социални служби. На депутатите се налага да помагат на избирателите си както с докторски съвети така и с пари. Народният представител д-р Емил Райнов от БСП се среща с жители на региона в понеделник или вторник. "Хората ме търсят предимно за три неща - оплакват се от неправомерни уволнения, търсят работа или искат медицински консултации", каза червеният депутат. Той насочва пациентните предимно към болницата в Монтана.

Народният представител от Реформаторския блок доц. Борислав Великов няма точен ден и час за приемни, но често е в региона и не отказва срещи. Като зам.- председател на комисията по образование Великов често разговаря с учители, но заради дългогодишната му благотворителна дейност го търсят и за парични помощи. Наскоро доцентът помогнал с 2000 лева на местен бизнесмен, който, за да плаща на работниците си, ипотекирал дома си, но фалирал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл