БСП поиска оставката на министър Христо Иванов заради тайна ратификация

Депутатите от "БСП лява България" поискаха оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов заради тайното ратифициране на първо четене в парламента на споразумение с Международния наказателен съд за уреждане на реда за приемане защитените свидетели, информира БНР.

Социалистите заявиха, че народните представители не са имали достъп до оригинал на самото споразумение и че депутатите от мнозинството са били накарани да гласуват на тъмно, без да знаят за какво тайно споразумение става въпрос.

БСП нарече законодателен фарс закритото заседание, на което мнозинството е гласувало на първо четене споразумение за защитените свидетели.

Депутатът от левицата Чавдар Георгиев заяви: "Това е огромен скандал и според мен министърът на правосъдието трябва да си подаде незабавно оставката. Някой трябва да носи отговорност за чиновниците, които са договаряли нещо и които налагат нещо на Народното събрание."

Според Георгиев не е станало ясно кой е засекретил документа, в колко екземпляра е, по какъв ред, както и че на правна комисия никой не го е представил: "Казаха, че е в секретна секция, да отидем да си го четем. Като отидох да чета в секретна секция, се оказа, че самото споразумение не е там. Има един преразказ и при това не е пълен този преразказ."

Тъй като споразумението е класифицирана информация, от БСП не казаха страната ни при какви условия трябва да приеме защитените свидетели, трябва ли изцяло да им се поеме издръжката и за колко души става въпрос.

Румен Гечев (БСП) заяви: "От България се изисква да плаща сметката по изпълнение и реализация на интереси на данъчните власти на Съединените американски щати. Техните интереси са добре аргументирани. Въпросът е, че нашата страна ще плаща и няма да получава нищо."

Гечев подчерта, че ако се допусне и второ гласуване, България ще е първата членка на НАТО, която ще поеме едностранно споразумение: "Бананова република Хондурас има двустранно споразумение."

В доклада на правната комисия е записано, че споразумението предвижда разходите във връзка с прехвърлянето на преместеното лице и пътуванията му да са за сметка на Международния наказателен съд, а поемането на разходите за услугите, предоставени на лицето на територията на страната ни, да се договаря за всеки конкретен случай. В случай че се наложи те да бъдат поети от България, е предвидено да бъдат за сметка на бюджета на съдебната власт.

По-късно стана известно, че министър Иванов е поискал среща с депутатите от "БСП лява България".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика