Авангарден български танцов спектакъл “5Х5+1” завладява публиката в НДК

Уникална комбинация от артисти в проекта дава силна заявка за едно запомнящо се събитие

На 28 май от 19:00 ч. в зала 11 на Националния дворец на културата (НДК) ще бъде представен авангарден български танцов спектакъл “5х5+1”, като част от XX “Салон на изкуствата” в Двореца.

Спектакълът е на танцова компания "Илиев Денс”, в който хореографът експериментира със сърцевината на българския народен танц, играе с нея в различни танцови стилове и я извежда, чрез импровизация, до един съвременен облик - адекватен за съвременния зрител и силно новаторски. В резултат се получава модерен танц, който обаче е със специфично българско лице.

Уникалният за България спектакъл представя резултатите от едно забележително сътрудничество – на хореографа Петър Илиев и двама негови американски колеги, с изтъкнатите български музиканти Пейо Пеев (гъдулка) и Петър Ралчев (акордеон), които са, както композитори на музиката, така и нейни изпълнители. Споделяйки своя дългогодишен опит, тези изключително оригинални и продуктивни творци за първи път поставят българския етнически танц в световен контекст, без да бъдат имитирани западни класически образци или други етнически традиции.

Силно разграничавайки се от комерсиалното и кичозното, амбицията на творческия екип, който включва и майсторите-музиканти Стоян Янкулов – Стунджи (ударни), Ангел Димитров (китара и тамбура) и Петър Миланов (бас), е да представи един еклектичен и експериментален творчески продукт, силно основан на импровизация. Тематично, спектакълът изследва сложността на интимните взаимоотношения между хората, разминаването между мечти и реалност и (не)възможността за пълна взаимност между партньорите.

Сплавта между музика и танц винаги е била от водещо значение за Петър Илиев, който отдавна работи с наложени музиканти и специално създадени за него музикални текстове. Със специално участие ще се включи и класическото Coda Trio: Марияна Теофилова (пиано), Ирина Стоянова (цигулка) и Иван Лалев (чело). За танцова миниатюра на Илиев те ще изпълнят произведение на младия български композитор Светослав Кърпаров, в чиято сърцевина, облечена в класически изказ, се крие силно, автентично българско звучене, като мелодия и ритъм – с една от частите в размер 11/8, например.

Малко са спектаклите в българското танцово пространство, които са непредвидими и изненадват. Комбинацията от артисти в този проект наистина дава силна заявка за едно запомнящо се събитие, и е важна, дори критична, крачка напред в развитието на модерен български подход към изкуството танц.

Повече за участниците

Петър Илиев е артистичен директор на фондация "Танцово изкуство - Илиев", чиято дейност включва няколко изключително успешни образователни програми: танцови ателиета с американски гост-преподаватели, стипендиантски програми за обучение в САЩ, както и детски танцови програми за ученици от общообразователните училища в София. Той е бивш солист на Ансамбъл “Филип Кутев”, който продължава образованието си в Националния Танцов Институт в Ню Йорк. Там работи в тясно сътрудничество с един от гурутата на американския танц – Жак Дамбоа. Впоследствие става артистичен директор на компания “Уестуинд”, преподава майсторски класове в десетки колежи и университети в различни части на САЩ и Канада, и поставя оригинални хореографии за професионални и любителски танцови компании. През последните 12 години Петър Илиев е и в преподавателския състав на Пасифик Нортуест Балет в Сиатъл и Балет Чикаго.

Петър Ралчев е една от най-ярките звезди на съвременната българска музикална сцена. Създател на уникален стил, който той описва като “виртуозност, мелодичност, богата хармония и импровизация”, той е източник на вдъхновение за много млади акордеонисти по света днес. Дълбокото познаване на народната музика, съчетано със солидно класическо образование от „Националното училище за музикално изкуство“ в Пловдив, му позволяват да се развие неимоверно и да надхвърли традицията.

Пейо Пеев е възпитаник на Средното музикално училище "Филип Кутев" в Котел и „Академията за музикално и танцово изкуство“ в Пловдив. Професионалната си реализация започва в Ансамбъл "Филип Кутев". След това продължава в световноизвестното танцово шоу "Riverdance", а от 2000 г. е солист в Оркестъра за народна музика при БНР.

Той е изключително интересен като автор, защото представлява едно ново поколение български музиканти – с творчество, което излиза далеч извън рамките на фолклорната и етно-джаз традицията ни, и върви в посока към класически и електронно-синтетичен звук, които той сплита в негов собствен стил.

Музиканти: Петър Ралчев (акордеон и пиано), Пейо Пеев (пиано и гъдулка), Стоян Янкулов – Стунджи (ударни), Ангел Димитров (китара и тамбура), Петър Миланов (бас)

Coda Trio (Само в София, НДК): Марияна Теофилова (пиано), Ирина Стоянова (цигулка), Иван Лалев (виолончело) и Светослав Кърпаров (композитор)

Хореографи: Петър Илиев, Тереза Рут Хауърд (Ню Йорк), Крисчън ван Хауърд (Ню Йорк) и Здравко Костадинов (Groovez/ Studio Dance Zone)

Танцьори: Милена Абушинова, Калина Владимирова, Николина Карагеоргиева, Станислав Стефанов, Радослав Йорданов, Георги Капитански, Здравко Костадинов и Яница Станкева

Визуален артист: Ваня Вълкова

Фотография: Здравко Йончев и Ико Медия ООД

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини