Приморско на бунт срещу зона "Ропотамо"

С лозунги "Да на екологията, не на рекета" и "Не на лъжееколозите", над 300 жители на Приморско излязоха на бунт вчера и блокираха пътя към Царево. Хората, сред които много общински съветници скандираха "Мафия" заради проектозакон на МОСВ, с който зоните около града се обявяват за защитени. Това на практика означава, че Приморско няма накъде да се развива, ядосват се местните. Много частни земи на приморчани в местността "Ченгер" също попадат във въпросната защитена зона, кръстена "Ропотомо".

Кметът Димитър Германов /ГЕРБ/ също подкрепя протеста и каза, че ще се създаде работна група, която ще преговаря с МОСВ.

"Обществеността се самоорганизира и реши да защитити интересите както на местните, така и на туристите. Винаги сме защитавали собствената си природа, но трябва да кажем не на рекета. Защото никой няма право да национализира земите ни. Предстоят разговори, но ще се чувстваме като индианци в резерват, ако не проявят разбиране към нас... Дори нямаме право да си обработваме личните земеделски земи", коментира бившата кметица на Приморско Лиляна Димова /БСП/ пред "Труд".

"За да подобрим туристическия продукт, се изгражда инфраструктура, велоалеи, екопътеки. При тези защитени територии как ще стане това?", ядосваха се и туроператори.

В Приморско се заканват, че това е първият от серия протести, които ще се правят всеки ден, ако никой не ги чуе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини