София ще има аквапарк през 2019 г. Шезлонги, СПА и бебешки басейн строят в парк „Възраждане“

Отнето предимство погуби мъж и прати трима в болница

ГДБОП удари престъпна група от трима човека, отворили „клуб“ за сексуални услуги 

БСП: Неприемливо е Омбудсманът да бъде гонен от заседание на Тристранния съвет

Учителите оцениха учебници за III, VII И IX клас

Кметът на Поморие дари на местната полиция дрегер, улавящ 8 вида дрога

Според 58% от населението на Западните Балкани България е помогнала за европейската интеграция на страната им

ВСС отказа да образува дисциплинарно производство срещу председателя на САС Даниела Дончева

Доналд Туск: Търговското споразумение между ЕС и Япония е „ясно послание“ срещу протекционизма

ЕС и Япония подписаха търговско споразумение

Не пуснаха Мая Манолова на заседанието на Тристранката

PЗИ: Морето край Обзор е чисто

Българският патриарх Неофит се надява автокефалността на Македонската църква да бъде призната

10-километрова опашка от камиони се е образувала на ГКПП „Дунав мост”

Затвор за злодей, нападнал непълнолетна и блудствал с нея

Кметове с писмо до премиера, искат проверка на фирми на активисти на ГЕРБ

Да се провери дейността на фирми на активисти на ГЕРБ в Петрич и дали правомерно са получили европейски субсидии. Това поиска Сдружението на селските кметове от община Петрич в отворено писмо адресирано до премиера, председателя на НС, омбудсмана и Комисията за борба с корупцията. В писмото са описани имена на фирми, в които участват активисти на ГЕРБ и техни роднини.

Въпросните дружества са получили 931 959 лв. субсидии. Те са за пасища и мери по различни схеми. Поискани са били около 1 017 713 лв. за 2013 и 2014 г. от пет фирми на известни петрички политици от партия ГЕРБ, сред тях е и Венцислав Танев – син на петричкия депутат от ГЕРБ Димитър Танев, и Велко Велев от същата партия. Това се случва на фона на напрежението сред фермерите в страната и стачната готовност, която те обявиха заради проблеми с получаването на субсидиите и предоставянето им на пасища и мери от общинския и държавния поземлен фонд, пишат 35-те кметове. Те са са част от сдружението с името АСКЕР. Тяхната справка сочи, че например фирма „Мила Стил“ ООД от искана сума 136 136 лв. е получила 131 316 лв. Съдружници в нея са Венцислав Танев, Димитър Митушев и Веселин Бисерински. Бисерински е общински съветник от ГЕРБ, а Митушев е в общинското ръководство на партията. Фирмата е наела 330,11 ха постоянно затревени площи (ливади за косене) постоянни пасища и мери с договор за аренда в землището на с. Беласица и с. Скрът. Кметовете смятат, че това не е вярно, тъй като посочените парцели се намират на територията на Природен парк „Беласица“ и не може да се предоставят с договори. Да се провери кога и как са поддържани, настояват те.

Това е само един от примерите в писмото.

„Посочените лица са получили тлъсти евросубсидии, не са животновъди, а дали се грижат за наетите площи за пасища, може и трябва да се провери. Получават безпроблемно евросубсидии под чадъра на политиците“, се казва още в депешата.

„Това писмо е подготвено от кмета на община Петрич Вельо Илиев и дясната му ръка Туфчо Сандъкчиев. Целта им е да отклонят вниманието от дейността на градоначалника, срещу когото има протести. Синът ми е пълнолетен и отговаря за действията си. Убеден съм, че не е нарушил закона. Става въпрос за пасища в най-високата част на Беласица, които трябва да се поддържат чрез косене, тъй като там не пашуват животни. Европейският съюз плаща за тяхното поддържане, но е много трудно и затова почти никой не се наема. И в момента има обявени търгове за такава дейност, но няма кандидати“, коментира петричкият депутат Димитър Танев.

Предизборната кампания на практика стартира в Петрич и страните , които ще участват започнаха да се замерят с компромати.

В четвъртък сутринта кметството в Петрич осъмна нацапано с яйца, които неизвестно лице или лица са хвърляли по сградата. Полицията започна разследване и издирване на злосторниците.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.