Даниел Митов: Подкрепяме идеята за специален пратеник на ЕС в Македония

България подкрепя идеята на Европейския съюз (ЕС) да изпрати свой специален пратеник за разрешаване на политическата криза в Република Македония. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов в предаването „12+3” по БНР.

„Това е германска инициатива, която България е подкрепила отдавна. България, Германия и Холандия изразиха ясно становище за по-голяма ангажираност на всички европейски институции в Република Македония за разрешаване на политическата криза там. Изпращането на специален пратеник е просто един механизъм или опит да се намери инструмент, през който да стане по-големият и интензивен ангажимент на ЕС в Македония в момента”, обясни Митов.

„Дали това ще се приеме, или не – тепърва ще се види. Дори и това да не се случи, там има доста специални представители. Това не означава, че ние няма да търсим най-различни други механизми, през които да се усили присъствието на европейските институции в Македония”, каза още министър Митов.

„Естествено е необходимо индивидуално или през клъстери от държави присъствието на европейски външни министри и представители, да стане ясно, че трябва колкото се може по-бързо да се преодолее политическата криза и да се възстанови политическият живот”, допълни той.

„Трябва да има и яснота за провеждане на реформи, които да са съвместими със заявеното от Скопие намерение за членство в ЕС, защото напоследък виждаме, за съжаление, отстъпление от тези реформаторски намерения”, коментира още външният министър.

На въпрос дали е възможно България да лансира свой представител, който да заеме тази позиция или да бъде общ представител между някои от държавите-членки на ЕС от региона – България и Хърватия да излъчат обща кандидатура, Митов обясни: „Българската дипломация е длъжна и ще бъде активна по отношение на разрешаването на политическата криза в Македония”. „Специалният представител в дадена държава обикновено се определя от държава, която няма обща граница със страната, в която се решава конкретен казус. България е най-активната страна по отношение на това да се привлече вниманието на европейските институции и НАТО по отношение на политическата криза там”, допълни Даниел Митов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини