Фалстарт на делото срещу Гриша Ганчев (обзор)

Делото за укриване на 711 хил. лв. данъци от сделки със захар срещу собственика на „Литекс“ Гриша Ганчев започна с фалстарт.

Днес процесът трябваше да тръгне в спецсъда, но се оказа, че бизнесменът не бил призован и нямал препис от обвинителния си акт. Същото било и положението със сина му Данаил, който му е съпроцесник.

Ганчев е подведен под отговорност, че през 2012 г. е ръководил банда за данъчни престъпления и че склонил сина си и трима изпълнителни директори на „Литекс комерс" АД да не издават фактури и да не плащат задължения на дружеството. Ганчев е обвинен също, че се заканил да убие бившия шеф на НАП Красимир Стефанов. По телефона казал: "Ще го изкормя, ще го удуша със собствените му черва."

Подсъдими с Ганчев е синът му са още осем души.

Макар и непризован, вчера собственикът на „Литекс“ и синът му се явиха в съда. Обградени от охрана, те подминаха репортерите. После охранителите се опитаха да избутат журналистите от вратата на съдебната зала, за да не присъстват на заседанието. След намесата на съдия Лилия Георгиева охраната се отдръпна.

В залата стана ясно, че неколцина от останалите подсъдими също не са получили обвинителни актове преди повече от седем дни. Причина за фалстарта на делото обаче стана и отсъствието на Красимир Стефанов. Като пострадал от заканата той има право да е граждански ищец и частен обвинител. „Г-н Стефанов е заявил, че няма претенции към г-н Ганчев. Бил е подведен от ръководството на МВР“, заяви адвокатът на Ганчев Татяна Дончева. Въпреки това съдия Георгиева заяви, че той лично трябва да го заяви пред съда.

Така делото бе отложено за 4 август. По-ранна дата не беше възможна заради ангажименти на адвокатите и съдебен заседател.

„Черешката на тортата се казва "Петрол". Ако видите кой се бори за "Петрол" и за "Грейт Уол", ще си отговорите на въпроса от кого“, каза Дончева.

На следващото заседание Министерството на финансите ще се конституира като граждански ищец от юрисконсулт съименник на ресорния министър Владислав Горанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право