На 27 април 2018 да почерпят

Украйна гарантира обучението на български език на сънародниците ни

Доналд Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли

Обсебени ли са три цигулки и виолончело за 30 млн. долара? “Страдивариус” ,“Гуарнери”, „Джофредо Каппа” и “Гофрилер”, купени по времето на Людмила Живкова, над 30 г. са в едни и същи музиканти

Депутатите предложиха Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата

Кметицата Иванчева към съучастниците си: Няма документ, докато не плати (обзор) Поставили сме предприемача на колене, допълва началничката на район „Младост”

“Отровени” жители на Дума разказаха в централата на ОЗХО за фалшивата химическа атака

Студио Х на „Армията“ Малцина от сегашния отбор ще запазят местата си, важно е кой ще ги запълни

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ 105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 27 април 2018

Общински съветници се обединиха заради глоба на Здравко Здравков Главният архитект бил викан в следствието и заради Иванчева

Според социологическите проучвания Ердоган ще спечели изборите в Турция

Писаха слаб 2,88 на държавата Комплексната оценка е най-ниска от седем години насам

Съмнения в търг за 48,6 млн. лв. за лекарства

Специализираната болница по онкология в София е обявила обществена поръчка за лекарства за една година напред за 48,6 млн. лв. без ДДС. А през 2014-а за всички болнични грижи и за онкомедикаменти НЗОК е платила на лечебното заведение 22,4 млн. лв., т. е. 2 пъти по-малко (конкретно за онколекарства са преведени 10,8 млн. лв. от посочената сума).

Това алармираха „Труд“ пациентски организации, притеснени от стойността на търга на фона на сигналите за злоупотреби в сектора.

Според справка в Агенцията за обществени поръчки обявлението е направено на 3 април т.г., а на 14 май са отворени офертите на фирмите. Освен за онкомедикаменти търгът е и за други класове препарати като антибиотици и упойки, т.е. за всички медикаменти, нужни в работата на болницата.

Според справка на НЗОК за „Труд“ преминалите пациенти по клинични пътеки в лечебното заведение през 2013-а са 3557, през 2014-а – 3553, а от началото на годината – 1167. Броят на болните, на които са извършени клинични процедури, е 1717 за 2013-а, 1584 – през 2014-а и 455 от началото на 2015-а. Данните сочат, че липсва два или три пъти ръст на лекуваните, който да налага да се поръчват по няколко пъти повече медикаменти.

Запазва се и нивото на финансирането от НЗОК. През 2013-а за болничната помощ и онколекарствата публичният фонд е превел на заведението 20,9 млн. лв., 22,4 млн. лв. за 2014-а, а от началото на тази – 5,8 млн. лв. Т.е. и по този показател няма аномалии.
„Всички началници на клиники и отделения в болницата са заявили нужните им медикаменти на базата на предходни години. Тъй като не можем да предвидим точното им количество, какви болни от кои градове и с какви диагнози ще пристигнат, като национална онкология сме заявили различни видове препарати. Това не означава, че ще ги купим и нищо не ни задължава да дадем 48,6 млн. лв. за тях“, обясни пред „Труд“ директорът на болницата д-р Валентин Ангелов. Той добави, че ако при тях пристигне болен, чийто препарат не е заявен, трябва да го купят на пазарни цени, а не на тези на НЗОК, което е нарушение. „Затова в търга залагаме повече от нужните препарати, и то на цените на НЗОК, за да сме подготвени за всеки болен. Това е вид застраховане, гарантиране на достъп до резерв от медикаменти“, каза още д-р Ангелов. Той потвърди, че по същата поръчка през м.г. са купени медикаменти за 12 млн. лв., независимо че тя е била за до над 30 млн. лева.

„Ако в годината на поръчката падне патентът на някои от поръчаните оригинални медикаменти и те се заменят от генерици, болницата ще продължи да плаща високата цена на патентния препарат. А това води до излишни разходи“, контрираха пациенти. „Така е, затова ще следим подписаните договори за медикаментите“, коментира пред „Труд“ зам. здравният министър д-р Бойко Пенков. Той заяви, че с въвеждането на е-борса за лекарства подобни съмнения ще отпаднат, ще има прозрачност и всичките над 220 дистрибутори ще виждат какво поръчват болниците у нас. А те ще могат да купуват по най-ниската заявена от дистрибутора цена.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.