Бетонна плоча рухна и уби работник в Пловдив

Германия премахва икономическите ограничения срещу Турция

НАСА изстрелва сонда за изучаване на слънчевата корона

Столетница прогони с бастуна си крадци от дома си в Берлин

Тома Биков: Ако се докаже, че провокациите в Шарково са инициирани от Нинова, ще сезираме прокуратурата Това е заплаха към националната сигурност, посочи депутатът

Путин и Макрон обсъдиха съвместната хуманитарна операция в Сирия

Откриха нов вид акула с големи очи

Пабло Касадо заема поста на Мариано Рахой като председател на Народната партия

Дърво се срути в Бургас

Корнелия Нинова: Създаваме нови и нови органи за борба с корупцията, а тя расте

Пустиняк на плажа Най-сочните реплики от Северозапада, чути по морето

Оставиха в ареста двама сътрудници на Еманюел Макрон, задържани за побой

Най-малко десет души са загинали при наводнения във Виетнам

Елен Колева залюби кипърец Актрисата показа новия си любим

Мъж заплаши да скочи от втори етаж на болницата

Съмнения в търг за 48,6 млн. лв. за лекарства

Специализираната болница по онкология в София е обявила обществена поръчка за лекарства за една година напред за 48,6 млн. лв. без ДДС. А през 2014-а за всички болнични грижи и за онкомедикаменти НЗОК е платила на лечебното заведение 22,4 млн. лв., т. е. 2 пъти по-малко (конкретно за онколекарства са преведени 10,8 млн. лв. от посочената сума).

Това алармираха „Труд“ пациентски организации, притеснени от стойността на търга на фона на сигналите за злоупотреби в сектора.

Според справка в Агенцията за обществени поръчки обявлението е направено на 3 април т.г., а на 14 май са отворени офертите на фирмите. Освен за онкомедикаменти търгът е и за други класове препарати като антибиотици и упойки, т.е. за всички медикаменти, нужни в работата на болницата.

Според справка на НЗОК за „Труд“ преминалите пациенти по клинични пътеки в лечебното заведение през 2013-а са 3557, през 2014-а – 3553, а от началото на годината – 1167. Броят на болните, на които са извършени клинични процедури, е 1717 за 2013-а, 1584 – през 2014-а и 455 от началото на 2015-а. Данните сочат, че липсва два или три пъти ръст на лекуваните, който да налага да се поръчват по няколко пъти повече медикаменти.

Запазва се и нивото на финансирането от НЗОК. През 2013-а за болничната помощ и онколекарствата публичният фонд е превел на заведението 20,9 млн. лв., 22,4 млн. лв. за 2014-а, а от началото на тази – 5,8 млн. лв. Т.е. и по този показател няма аномалии.
„Всички началници на клиники и отделения в болницата са заявили нужните им медикаменти на базата на предходни години. Тъй като не можем да предвидим точното им количество, какви болни от кои градове и с какви диагнози ще пристигнат, като национална онкология сме заявили различни видове препарати. Това не означава, че ще ги купим и нищо не ни задължава да дадем 48,6 млн. лв. за тях“, обясни пред „Труд“ директорът на болницата д-р Валентин Ангелов. Той добави, че ако при тях пристигне болен, чийто препарат не е заявен, трябва да го купят на пазарни цени, а не на тези на НЗОК, което е нарушение. „Затова в търга залагаме повече от нужните препарати, и то на цените на НЗОК, за да сме подготвени за всеки болен. Това е вид застраховане, гарантиране на достъп до резерв от медикаменти“, каза още д-р Ангелов. Той потвърди, че по същата поръчка през м.г. са купени медикаменти за 12 млн. лв., независимо че тя е била за до над 30 млн. лева.

„Ако в годината на поръчката падне патентът на някои от поръчаните оригинални медикаменти и те се заменят от генерици, болницата ще продължи да плаща високата цена на патентния препарат. А това води до излишни разходи“, контрираха пациенти. „Така е, затова ще следим подписаните договори за медикаментите“, коментира пред „Труд“ зам. здравният министър д-р Бойко Пенков. Той заяви, че с въвеждането на е-борса за лекарства подобни съмнения ще отпаднат, ще има прозрачност и всичките над 220 дистрибутори ще виждат какво поръчват болниците у нас. А те ще могат да купуват по най-ниската заявена от дистрибутора цена.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.