Рицар без кон може, но не и без чест и достойнство

Орденът на тамплиерите награждава със стипендии даровити деца художници

На 1 юни в зала "Средец" на Министерството на културата на бул. "Ал. Стамболийски" ще бъде открита с изложба с най-добрите детски рисунки на тема "Рицарят в мен". Това е заключителният етап на националния конкурс, организиран от Ордена на рицарите тамплиери в България.

Идеята за конкурса се ражда през есента на 2014 г. Целта е да предизвикат интерес сред ученици по темата "Що е то рицар и има ли място в съвременния живот". В училищата в цялата страна тамплиерите изпращат материали, с които учителите по рисуване запознават учениците и им възлагат да нарисуват рицаря на днешния ден. И за да не се получи така, че всички рисунки да изглеждат по един и същ начин - рицари със саби и железа, водещи ожесточени битки, насочват вниманието им към качествата, които задължително трябва да притежава всеки, претендиращ да е рицар. Поставен е и въпросът - как изглежда съвременният рицар, има ли кон и сабя и ако няма - с какво са заменени. Както и кои са задължителните качества, които трябва да притежава съвременният рицар? Верният отговор е - честност, свободомислие, взаимопомощ, благородство, съчувствие, рицарско отношение към дамите и др.

Най-запалени по рицарската тема се оказват учениците от пети до седми клас. А най-широк отзвук конкурсът намира сред ученици от Пловдив, Бургас, Стара Загора, Варна, Габрово, Русе, Кърджали, Смолян, Благоевград, Петрич, Дупница и др.

Конкурсът протича в три етапа. Първият е на училищно ниво, вторият - областно, третият - национално, където са представени огромен брой рисунки - 12 000. Отсяването им се извършва от комисия, председателствана от представител на Министерството на просветата. Най-добрите 140 рисунки ще бъдат показани на предстоящата изложба. Отличените художници ще са двайсет, като първите пет ще получат стипендии в размер на 120 лв. месечно в продължение на една година. С тези средства ще могат да развиват таланта си - допълнителни уроци, купуване на пособия за рисуване и др.

За да се пресъздаде една епоха или случка, децата трябва да прочетат допълнителна литература и след това да я пречупят през фантазията си. В крайна сметка са се получили много интересни рисунки. Някъде си личи чужда помощ, но това е разбираемо. Двайсетте най-добри рисунки са включени в специален каталог.

Румен Ралчев, Велик приор на рицарите тамплиери в България, обяснява, че орденът работи по още няколко програми, свързани с младите. Една от най-значимите е движението "Млад рицар". В отделни училища се сформират групи от деца с добър успех и по програма, одобрена от училищното настоятелство и родителите, веднъж месечно тамплиери ги учат на християнство, история на родния край, на бойни приложни дисциплини,ориентиране и др.

"Ние се водим християнска държава, но за християнството малко се знае, особено от подрастващото поколение", казва Румен Ралчев и допълва. "Затова сме се опитвали да ги научим на най-важното - молитвата "Отче наш", как се влиза в църква, къде се палят свещи и др. За жалост това не може да е масово, тъй като се сблъскваме с негативни реакции. Нападките идват от "капацитети", според които не било правилно ние да занимаваме учениците с християнство. Аз обаче не виждам какво лошо има в това."

Орденът на тамплиерите е неправителствена световна организация, призната от ООН. Българските й представители участват в заседания на различни комитети в Ню Йорк, Женева и Виена. Великият приор Ралчев пита: "Какво нередно има международно призната християнска неправителствена организация да заема своето място в обществото и да помага с каквото може - на деца, бедстващи, християни. Помогнахме на пострадали от наводненията в Мизия и Аксаково. В Разград, Кърджали и Стара Загора доставихме медицинска апаратура и медикаменти. Помагаме и в Русия и Украйна, тъй като сме ментори на тамплиерските движения в тези страни. Не даваме политически оценки на процесите, тъй като нямаме право да вземаме отношение по политически въпроси."

Очаква се изложбата "Рицарят в мен" на 1 юни да се превърне в голям празник за деца от столични и от училища в цялата страна. Ралчев държи да подчерае, че от петте победители само един е от София. Останалите са от Пловдив, Кърджали, Варна. "Ангажиментите към децата до 8 клас е ниша, в която има работа за много неправителствени организации. Енергията, която притежават, трябва да бъде канализирана в различни посоки. Но не просто ей така, заради самото впрягане, а с целенасочени действия за увеличаване на познанията. За нас е важно да помагаме на талантливи деца. Този талант ще продължи да се развива и след това, той няма да остане незабелязан. Веднъж пламнала искрата, няма да угасне", обобщава Ралчев.

През 2015 г. на своя ХХ конгрес българските тамплиери ще отбележат 10 г. от основаването на ордена. Годишно орденът се събира на два форума - пролетен конвент, на който се приемат нови членове - рицари и дами. И есенен конвент, на който идват гости от чужбина.

Тазгодишният пролетен форум ще се проведе на 6 юни в Кърджали. Жителите на града ще могат да наблюдават как рицарите и дамите тамплиери в характерните си облекла ще се съберат на площада и под звуците на духова музика, водени от младежи в четнически униформи и процесия от знамена ще минат през града с шествие и ще се отправят в спорната зала на града, където ще бъдат избрани нови членове на ордена. Важно събитие е, че ще бъдат връчени знамената на два нови члена - приорат Украйна и приорат Русия. "По този начин ще покажем как една гражданска организация може да работи едновременно с две отделни държави, които, меко казано, са в недобри отношения, но силата на ордена дава възможност тези хора да са в диалог и да работят заедно", не крие задоволството си Румен Ралчев. Удовлетворен е и от факта, че през тези години са успели да установят добри отношения с 10-15 неправителствени организации, сред които Ротари клуб и няколко масонски ложи. Още повече че е допустимо един човек да е едновременно и тамплиер, и масон. По утвърдена вече традиция всяка година на Коледния бал на тамплиерите присъстват представители на всички масонски ложи у нас независимо от конфликтите помежду им. Тамплиерството се ласкае от мисълта, че е стимулирало развитието на масонството в света и в Европа. Според една от теориите, преминавайки в нелегалност след разбиването на ордена им, тамплиерите се включват в задругата на старите майстори и стимулират развитието на масонството. А и нали в основата и на двете организации е заложена една и съща идея - богатите и умните да работят и да са посветени на обществото и неговото развитие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура