Борисов сам шофира по "Марица": Цялата магистрала готова до края на септември (обзор)

До края на септември т.г. ще бъде готова цялата 114-километрова магистрала "Марица". Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на Лот 2 на аутобана.

Новата отсечка е от 34,22 км и свързва Димитровград с Харманли. Така пуснати за движение са вече 80 км от "Марица". Остава да бъде завършен и Лот 1 - връзката между този аутобан и магистрала "Тракия".

За прерязването на лентата Борисов пристигна от Димитровград, където инспектира пуснатият нов жп надлез над скоростната линия Пловдив-Свиленград.

От Димитровград министър-председателят седна сам зад кормилото на кортежния си автомобил и подкара возилото до магистрала "Марица". Лотът осветиха трима свещеници. Бойко Борисов се разходи с автомобила си и по магистралата, за да види отстранени ли са констатираните нередности и се завърна видимо доволен от обхода.

След прерязването на лентата представителката на Европейската комисия Витория Делафранка плисна менче с вода. Изграждането на Лота е по Оперативната програма "Транспорт".

Строителството на "Марица" започва още през 1979 г. Тогава са изградени 2 отсечки от по 17 и 23 км. "Откакто ГЕРБ е на власт сме изградили 300 км магистрали и са рехабилитирани над 1600 км пътища", отбеляза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

"Благодаря на археолозите си свършиха работата навреме по разкопките на ЛОТ-1. Така ще приключим изграждането на връзката между магистралите "Марица" и "Тракия" по-рано от октомври. Драго ми е да гледам как се преобразява България", допълни премиерът. Той отбеляза, че всичко постигнато се дължи и благодарение на европейската солидарност. "75 процента от средствата за магистралата са от Франция, Германия и Холандия", благодари Бойко Борисов на останалите държави от ЕС.

Изпълнител на Лот 2 е сдружението "Марица Хайуей". Стойността на договора за строително-монтажни работи е 146 564 400 лв. с ДДС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини