Корнелия Нинова: Пенсиите ще скочат поне с 10% след преизчисление

- Какви са впечатленията на парламентарната група на БСП от кандидата за управител на БНБ Димитър Радев, с когото червените депутати са срещнаха вчера, г-жо Нинова?

- Г-н Радев отговори професионално на зададените въпроси, които бяха относно финансовата стабилност на банките в България, мнението му за кризата в БНБ, какви мерки би предприел да не се повтори подобен случай. Но според мен изборът на управител на БНБ поставя две групи сериозни въпроси.

- Какви?

- Едната е по същество - за анализа на банковата система в България и поуките от кризата в КТБ, пропуските от страна на банковия надзор и мерките, които трябва да се вземат за отстраняването им. Дали те са законодателни, институционални или организационни. Втората група въпроси са процесуални - да се приемат правила за номиниране, изслушване и избор на управител на БНБ. Важно е да се знае и кога ще се случи това, защото ако се прави веднага, управителят на БНБ Иван Искров трябва да подаде оставка. Ако не го направи, трябва да чакаме изтичането на мандата му през октомври.

- Какви идеи сподели с вас Димитър Радев за това да не се допусне ситуация като тази с КТБ? Какво ви каза той по тази тема?

- Не съм упълномощена да говоря от негово име. Питайте го, той е почти всеки ден в парламента.

- БСП ще подкрепи ли кандидатурата му?

- Срещата с г-н Радев не изискваше от нас подкрепа или вземане на решение веднага.

- БСП заедно с Патриотичния фронт, "Атака" и БДЦ внесохте вчера проект за правила за избор на управител на БНБ. Какво включват те?

- Правилникът на Народното събрание изисква да има такива правила. Те включват изслушване в бюджетната комисия на всички кандидати на равнопоставена основа. След това комисията внася доклад в пленарната зала, кандидатурите се обсъждат и се гласува. Но пак казвам - изборът а нов гуверньор зависи от оставката на Иван Искров.

- Нима той не заяви вече, че е готов да подаде оставка, ако има политическо съгласие за неговия приемник?

- Заявил го е, да, но това още не е факт. Всеки може да заявява каквото иска.

- БСП ще има ли своя кандидатура за шеф на БНБ?

- Рано е за такъв отговор.

- ГЕРБ направи жест - предложи на БСП да оглави парламентарната комисия за промени в конституцията, но вие отказахте. Защо?

- Не е логично парламентарна група, която не подкрепя този вид промени, да излъчи председател на комисията, която трябва да ги предложи. Имаме двама представители в комисията, ще изложим аргументите си защо не подкрепяме предложените изменения в конституцията и защо смятаме, че те не водят до същностна реформа на съдебната система.

- Обяснете тогава защо БСП подкрепи стратегията за съдебна реформа, а сега не подкрепя промените в конституцията, които се правят, за да се случи тази съдебна реформа?

- Подкрепихме стратегията, защото сме за промени в съдебната система, които да доведат до бърз, прозрачен и справедлив процес. Това беше и целта, и философията на стратегията. В изпълнение на стратегията би трябвало да се внесат промени в доста закони. Например, за да има бърз процес, са необходими промени в Наказателно-процесуалния и Гражданския процесуален кодекс. За прозрачен и справедлив процес например може да има промени в Закона за съдебната власт. Но предложените промени в конституцията не решават нито една от тези цели. Те предвиждат няколко неща - да се раздели ВСС на две колегии, да се даде възможност на Висшия адвокатски съвет да обжалва пред Конституционния съд закони. Разширяват се и правомощията на инспектората и омбудсмана. Кажете ми с кое точно от тези промени постигаме бърз и справедлив процес и се борим със случаите на корупция в съдебната система?! С нито една. Това е имитация на реформа с политическата цел да се овладее висшият орган на съдебната система и оттам да се кадрува в нея.

- Тези изменения няма ли да доведат до намаляване на политическото влияние в съдебната система? Такова поне е мнението на вносителите им.

- Как точно? Отново във ВСС ще има квота от парламента, от съдии, от прокурори. С това, че съветът формално ще се раздели на две части - прокурорска и съдийска, не се решават реалните проблеми в съдебната система.

- БСП направи алтернативни предложения за пенсионна реформа, които предвиждат и увеличение на осигурителните вноски. Това няма ли да доведе до увеличаване на дефицита в НОИ, вместо да го намали?

- Основният ни аргумент срещу предложенията на правителството е повишаването на стажа и възрастта за пенсиониране. Ние сме за запазване на сегашното състояние - 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете с 35 години стаж при жените, 38 - при мъжете. Това, което министър Ивайло Калфин и правителството предлагат като увеличаване на възрастта и стажа за пенсиониране, ще доведе дотам, че никой от сега работещите няма да може да се пенсионира по независими от него причини - сивия сектор през последните 25 години, когато много хора бяха принудени да работят на черно. Накратко, предложението на кабинета звучи така - задължително на 25 години трябва да започнеш работа и до 65 години да нямаш нито един пропуснат работен ден, за да натрупаш 40 години стаж. Дори сега да започнеш трудовата си кариера, няма как при тази висока безработица да работиш 40 години без прекъсване. Затова смятаме, че това решение не е работещо и предлагаме възрастта и стажът за пенсиониране да се запазят.

- С което ще си навлечете обвинения в популизъм.

- Не, не е популизъм, защото мерките, които предлагаме, са две групи - приходни и разходни. Приходни: увеличение на осигурителната вноска с 2% от 2016 г. Това по предварителни изчисления гарантира около 700 млн. лв. повече приход за НОИ. В последните години осигурителните вноски постоянно се намаляваха, с което на работодателите бяха спестени около 20 млрд. лв. Предлагаме и максималният осигурителен праг да стане равен на десет минимални работни заплати. Това означава, че хората с по-високи доходи ще внасят повече осигуровки. Смятаме, че това е по-справедливо. От това ще влязат около 70 млн. лв. повече. Предвиждаме и увеличение на фонд "Безработица" от 1 на 2%, което гарантира 200 млн. лв. приходи. Аргументът ни е високото ниво на безработицата. Тези три мерки носят около 970 млн. лв. повече в бюджета на НОИ. Срещу това предлагаме да има възможност за ранно пенсиониране. Хората, на които не им достигат две години стаж или възраст, да могат по-рано да се пенсионират с 0,4% по-ниска пенсия до края на живота си. Предлагаме размерът на сегашните пенсии да се преизчисли. Сега една години стаж се умножава по коефициент 1,1. Ние предлагаме да стане по 1,2%. Ще струва около 800 млн. лв. на бюджета на НОИ, но ще доведе до увеличение на пенсиите минимум с 10%. Виждате, че това, което предлагаме, не е просто да правим напук на правителството. Напротив, едновременно помагаме на младите, които тепърва ще започнат да работят, все някога да стигнат до пенсия, помагаме на тези, на които малко недостига да се пенсионират, помагаме и на безработните чрез увеличаването на фонд "Безработица". И с това не увеличаваме дефицита на НОИ и не нарушаваме бюджетната дисциплина. Нашето предложение е по-човешки ориентирано.

- Защо нито една политическа сила не смее да посегне на привилегиите при пенсиониране на служителите в отбраната и сигурността и да премахне категориите труд? Защо на една учителка може да й се каже, че не е задължително 40 години да бъде учителка, а на един полицай или военен не може? Къде са равните права?

- Има обективни причини това да е така, има различни категории труд. Смятам, че е справедливо там, където условията на труд са по-тежки, да се изисква по-малък стаж и възраст за пенсиониране. Наскоро посетих една мина и повярвайте ми, условията на работа на хората там са много тежки. Те заслужават да се пенсионират при по-различни условия. За сектора МВР и отбрана предстои да се отдели онази част от хората, чиято дейност е рискова, от чистата администрация.

- Нищо ли няма да подкрепите от предложенията на правителството?

- На първо четене ще гласуваме против предложенията на министър Калфин, защото като цяло не приемаме философията на предлаганата от него реформа. Но на второ четене, където се гласува текст по текст, бихме подкрепили някои неща, които съвпадат с нашите предложения. Например ранното пенсиониране. Калфин също предлага по-ранно пенсиониране, но ако не достига една година стаж или възраст, а не две, както предлагаме ние. Така че ако не се приеме нашето предложение, ще подкрепим неговото.

Нашият гост:

Корнелия Нинова е родена на 16 януари в Крушовица, Врачанска област.

Зам.-министър на икономиката от 2005 до 2007 г. в кабинета на Сергей Станишев.

Депутат в 41-вото, 42-рото и 43-тото народно събрание.

Председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика в 42-рото народно събрание.

Зам.-председател на парламентарната група на "БСП - Лява България" в сегашния парламент.

Член на Националния съвет на БСП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта