УЕФА ще се цепи от ФИФА

Разцепление надвисва над световния футбол между двете най-могъщи организации - световната централа ФИФА и европейската УЕФА. Подобен сценарий нарисува Мишел Платини, президент на УЕФА, на извънредна пресконференция преди откриването на конгреса на световната централа. Президентските избори във ФИФА днес могат да подпалят студена война след грандиозните разкрития за корупция, арестите на 7 висши функционери в сряда и футболното противопоставяне между Русия и САЩ. След като американските служби арестуваха хората на Блатер, руският президент Владимир Путин скочи в негова защита.

Само допреди 3 дни Платини се въздържаше от директни атаки срещу Блатер, но днес държа пламенна реч пред медиите, явно вдъхновен от екшъна във ФИФА.

“Тази сутрин, веднага след финала в Лига Европа, се срещнах с Блатер - разказа Платини. - Исках да сме насаме. Очи в очи. Казах му: “Оттегли се, Сеп. Моля те да си тръгнеш от ФИФА. Така не може да продължава.” Повторих и потретих думите си. Блатер ми отговори: “Сега не мога да си тръгна. Късно е. Имам план и ще го следвам.” Затова аз, като президент на УЕФА, апелирам всички делегати на конгреса на ФИФА да гласуват за принц Али. Само със смяна на президента нещо може да се промени.”

Въпреки призива на Платини изгледите за успех на единствения опонент на Блатер са малки. Самият шеф на УЕФА сподели, че очаква йорданския принц Али да получи около 60 гласа от 209 възможни, като 45-56 ще са от държави - членки на УЕФА. Всичките 54 държави от Африка са твърдо зад Блатер. А също и повечето от Азия, Централна и Южна Америка. Ако сегашният президент бъде преизбран, представителите на УЕФА ще бойкотират бъдещия изпълком. Де факто ФИФА ще сформира управляващия си орган без европейци и ще управлява световния футбол без участието на Европа. Платини не изключи и още по-краен вариант - европейските отбори да се оттеглят от турнирите на ФИФА, тоест световните първенства.

Медиите зоват: Изчезвай, Сеп!

Скандалите около ФИФА отекнаха в световния печат. Германският в. “Билд” се обръща към Сеп Блатер: “Изчезвай!” Австрийският в. “Кроне” пита: “Дали президентът няма да е следващият арестуван?” Барселонският в. “Спорт” пише: “Една банда бохеми във ФИФА се смятат за недостижими.”
Италианският в. “Месаджеро” коментира: “Американците отмъщават за загубите си при изборите на домакини на световните финали през 2010 и 2022 г.” Щатският в. “Ню Йорк Поуст” тръби: “Прокурорът Лорета Линч ще източи помийната яма. Вземай червените картони, Лорета!” Френският в. “Либерасион” е красноречив: “ФИФА ностра.” А британският таблоид “Сън” зове: “Дайте световното на Англия!”

Величия: Мястото на крадците е в затвора

Велики футболисти от миналото се изказаха остро срещу Сеп Блатер. “Ако Блатер има останала поне една капчица достойнство, ще се скрие в дупката си и ще си гали котката на креслото”, обяви Гари Линекер. Най-краен е Ромарио: “Мястото на крадците е в затвора. Браво на ФБР и на швейцарската полиция!”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ