На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Посланикът на САЩ отговаря във фейсбук: Няма бази на САЩ в България

Нейно Превъзходителство Марси Рийс отговаря на въпроси на български граждани в рамките на фейсбук кампанията на посолството на САЩ в София “Попитай посланика”. Част от въпросите публикувахме преди няколко дни. Ето отново част от тях заедно с отговорите на посланик Рийс.

Veneta Vasileva: Помним бомбардировките на САЩ в България, не мислители ли, че е нелогично и нагло да издигате паметник на американските летци, при положение че сте избивали мирно население, жени и деца – заслужавате ли паметник според вас?

– Госпожо Василева, смъртта е реалност и трагедия по време на война. В началото на тази седмица в САЩ празнувахме Деня на възпоменанието, на който отдаваме специална почит на загиналите американски военнослужещи. Уважаваме желанието на всяка страна да почита своите загинали по време на война, било то с церемонии или паметници, по подходящия начин.

Mimi Mimi: Г-жо Рийс, защо направихте ваши бази в България, без да е имало референдум дали е съгласен българският народ да си правите бази на наша територия? Защо, след като в София имаше многократни протести срещу американското посолство, вие и вашите колеги не уважихте желанието на българския народ да напуснете нашата държава завинаги?

– Мими, няма бази на САЩ в България. Участието на американски военни части в съвместни учения с България и други наши партньори от НАТО във военни бази, които са българска собственост, е описано в Споразумението за военно сътрудничество между правителствата на България и САЩ. Това споразумение е одобрено от българския парламент.

Borislav Dimitrov: Ваше превъзходителство, някои анализатори твърдят, че САЩ нямат интерес от силен ЕС и затова работят за неговото отслабване или омаловажаване. Някои подозират подобна политика и във връзка със ситуацията в Украйна, както и що се относя до подкопаването на Евразийския икономически съюз. Казва се, че силни ЕС, Русия и Китай напр. са заплаха за САЩ и последните работят срещу тяхното засилено сътрудничество. Как бихте отговорили на такива мнения и коментари?

– Господин Димитров, бих казала, че тези анализатори грешат. САЩ има полза от това ЕС да бъде силен и развиващ се в икономически аспект. Освен това наше желание е да задълбочим и разширим партньорството си с ЕС, например посредством Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство. САЩ и ЕС си партнират в разрешаването на някои от най-неотложните световни проблеми в области като сигурността и хуманитарната помощ и развитие. Относно Украйна, заедно с европейските си партньори САЩ безпрекословно подкрепят териториалната цялост и суверенитета на тази страна, както и дипломатическото разрешение на конфликта там и подобряване на икономическото състояние на страната.

Kiril Milchev: Ваше Превъзходителство, възможно ли е при нарасналата агресивна политика на Кремъл светът да се върне към Желязната завеса?

– Г-н Милчев, не мисля, че някой би желал да се върнат дните на Желязната завеса и Студената война. Важен фактор в способността ни да поддържаме мира в Европа от средата на 20-и век насам е нашият трансатлантически ангажимент към общите ценности и формирането на Европейския съюз и НАТО. Да останем единни и да настояваме тези ценности да се уважават са най-добрите инструменти, които имаме за разрешаване на конфликти, подобни на ситуацията в Украйна.

Десислав Чуколов: Г-жо Рийс, кога ще платите на България тези над 2 млрд. долара, които дължите за разполагането на ваши бази на българска територия?

– Г-н Чуколов, няма бази на САЩ в България. За клаузите на споразумението за присъствието на американски въоръжени части на територията на Република България и използването на договорени обекти бих ви посъветвала да погледнете Споразумението за военно сътрудничество между правителствата на България и САЩ, което може лесно да се намери в интернет. На базата на това споразумение САЩ са инвестирали повече от 60 милиона долара в инфраструктура и ремонт на тези български съоръжения, което ще бъде от полза за българските въоръжени сили години наред в бъдеще. Тези инвестиции ще помогнат на България да изпълни своите задължения към НАТО като член и съюзник.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.