Бенямин Нетаняху увери Путин, че Израел ще предаде на Москва всички данни за инцидента с Ил-20

Няма да глобяват за нерегистрирана винетка 10 лв. за пътуване по магистрала през уикенда

Темида в Търново отказа дело за 25 000 лева срещу ВСС

Предлагат ни нови Ф-16 блок 70 Паси: След това минаваме на Ф-35

Българските и румънските военновъздушни сили участваха в съвместна летателна тренировка „Blue Bridge – 2018”

Велосипед притиснал и задушил 10-годишното дете, открито в асансьор

Цецка Цачева: Нямам предложение да стана посланик в Черна гора Не е обсъждано да поема пост в Конституционния съд, заяви правосъдният министър

Орбан иска „Турски поток“ да стига до Унгария Будапеща чака газ по тръбата към 2022 г.

Вдигат пенсиите с 5,7% от юли 2019 г. (обзор) Много хора имат куп партиди в частните фондове, защото фирми не внасят осигуровките

С тържествен водосвет откриха новата съдебна година в Бургас

Всяка вносна храна само със сертификат Документът ще се издава от контролния орган в държавата, където е произведена

КФН заличи „Лев Инс брокер“ от регистъра на застрахователните брокери

БАБХ: Вандализъм е упражнен срещу ветеринарните власти в Ямбол

Община Свищов реализира проект по Програма „Красива България“ за близо 200 000 лева

Красимир Каракачанов: Юридически съветник е заблудил президента за указа за освобождаване на Маринов

Посланикът на САЩ отговаря във фейсбук: Няма бази на САЩ в България

Нейно Превъзходителство Марси Рийс отговаря на въпроси на български граждани в рамките на фейсбук кампанията на посолството на САЩ в София “Попитай посланика”. Част от въпросите публикувахме преди няколко дни. Ето отново част от тях заедно с отговорите на посланик Рийс.

Veneta Vasileva: Помним бомбардировките на САЩ в България, не мислители ли, че е нелогично и нагло да издигате паметник на американските летци, при положение че сте избивали мирно население, жени и деца – заслужавате ли паметник според вас?

– Госпожо Василева, смъртта е реалност и трагедия по време на война. В началото на тази седмица в САЩ празнувахме Деня на възпоменанието, на който отдаваме специална почит на загиналите американски военнослужещи. Уважаваме желанието на всяка страна да почита своите загинали по време на война, било то с церемонии или паметници, по подходящия начин.

Mimi Mimi: Г-жо Рийс, защо направихте ваши бази в България, без да е имало референдум дали е съгласен българският народ да си правите бази на наша територия? Защо, след като в София имаше многократни протести срещу американското посолство, вие и вашите колеги не уважихте желанието на българския народ да напуснете нашата държава завинаги?

– Мими, няма бази на САЩ в България. Участието на американски военни части в съвместни учения с България и други наши партньори от НАТО във военни бази, които са българска собственост, е описано в Споразумението за военно сътрудничество между правителствата на България и САЩ. Това споразумение е одобрено от българския парламент.

Borislav Dimitrov: Ваше превъзходителство, някои анализатори твърдят, че САЩ нямат интерес от силен ЕС и затова работят за неговото отслабване или омаловажаване. Някои подозират подобна политика и във връзка със ситуацията в Украйна, както и що се относя до подкопаването на Евразийския икономически съюз. Казва се, че силни ЕС, Русия и Китай напр. са заплаха за САЩ и последните работят срещу тяхното засилено сътрудничество. Как бихте отговорили на такива мнения и коментари?

– Господин Димитров, бих казала, че тези анализатори грешат. САЩ има полза от това ЕС да бъде силен и развиващ се в икономически аспект. Освен това наше желание е да задълбочим и разширим партньорството си с ЕС, например посредством Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство. САЩ и ЕС си партнират в разрешаването на някои от най-неотложните световни проблеми в области като сигурността и хуманитарната помощ и развитие. Относно Украйна, заедно с европейските си партньори САЩ безпрекословно подкрепят териториалната цялост и суверенитета на тази страна, както и дипломатическото разрешение на конфликта там и подобряване на икономическото състояние на страната.

Kiril Milchev: Ваше Превъзходителство, възможно ли е при нарасналата агресивна политика на Кремъл светът да се върне към Желязната завеса?

– Г-н Милчев, не мисля, че някой би желал да се върнат дните на Желязната завеса и Студената война. Важен фактор в способността ни да поддържаме мира в Европа от средата на 20-и век насам е нашият трансатлантически ангажимент към общите ценности и формирането на Европейския съюз и НАТО. Да останем единни и да настояваме тези ценности да се уважават са най-добрите инструменти, които имаме за разрешаване на конфликти, подобни на ситуацията в Украйна.

Десислав Чуколов: Г-жо Рийс, кога ще платите на България тези над 2 млрд. долара, които дължите за разполагането на ваши бази на българска територия?

– Г-н Чуколов, няма бази на САЩ в България. За клаузите на споразумението за присъствието на американски въоръжени части на територията на Република България и използването на договорени обекти бих ви посъветвала да погледнете Споразумението за военно сътрудничество между правителствата на България и САЩ, което може лесно да се намери в интернет. На базата на това споразумение САЩ са инвестирали повече от 60 милиона долара в инфраструктура и ремонт на тези български съоръжения, което ще бъде от полза за българските въоръжени сили години наред в бъдеще. Тези инвестиции ще помогнат на България да изпълни своите задължения към НАТО като член и съюзник.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.