Цецка Цачева и Янаки Стоилов се срещнаха със заместник-председателя на Сейма на Полша Йежи Вендерлих

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и заместник- председателят на парламента Янаки Стоилов се срещнаха със заместник-председателя на Сейма на Република Полша Йежи Вендерлих. Сред обсъдените теми по време на разговорите бяха възможностите за двустранно партньорство, както и развитието на междупарламентарните отношения на България и Полша в областта на социалната политика, икономическото развитие, здравеопазването. Делегация на Сейма на Република Полша, водена от Йежи Вендерлих, е на двудневно официално посещение в България

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева отчете необходимостта от рационалност и разум в политиката по отношение на актуалните проблеми и предизвикателства не само за България и Полша, но и за Европейския съюз. Тя отбеляза, че присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство е сред основните приоритети на държавните институции. България не може да се справи сама с бежанската криза и затова имаме нужда от солидарността на европейските ни партньори, посочи Цецка Цачева.

Заместник-председателят на парламента Янаки Стоилов подчерта, че членството на страната ни в Шенген е част от елементите с голямо значение в икономически и социален план за България. По думите му ЕС трябва да бъде по-конкурентноспособен в глобален план и да увеличи доверието на гражданите на Обединена Европа към себе си. Не бива да се пренебрегват и социалните проблеми, които в България са по-осезаеми, заяви той.

Заместник-председателят на Сейма на Република Полша Йежи Вендерлих отбеляза, че със задоволство наблюдава развитието на България като пълноправен член на Европейския съюз. Той допълни, че двете страни имат сходни цели и задачи, които трябва да бъдат следвани в един общ път. Нужно е да помогнем на новите държави-членки на ЕС, защото те

гледат на нас с голямо доверие, завърши Йежи Вендерлих. Пл. “Народно събрание” 2 Тел. (359 2) 980 8544, 939 2303; fax: (359 2) 981 0181, 1169 София e-mail: [email protected] В програмата на полските парламентаристи предстоят срещи с председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова и председателя на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Светлин Танчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят