Вицепрезидент на ФИФА подкупен с $ 10 млн.

Бивш вицепрезидент от ФИФА е получил $ 10 милиона подкуп, за да помогне на ЮАР да спечели домакинството на мондиала през 2010 г. Това е Джак Уорнър от Тринидад и Тобаго. След арестите на висши функционери в Цюрих той се предаде на полицията в родината си, взеха му паспорта и го пуснаха условно до старта на делото срещу гаранция от 354 000 евро.

През 2004 г. за домакинство на световното се кандидатират 3 държави от Африка - Египет, Мароко и ЮАР. Уорнър посещава Мароко и там му предлагат 1 млн. долара, за да гласува за страната. Но ЮАР надцаква с $ 10 милиона, които са преведени на негова фирма. След сложни трансакции голямата част от парите са усвоени от Уорнър, а той осигурява още подкрепа за ЮАР.

Защитен свидетел срещу Уорнър е колегата му Чък Блейзър от Изпълкома на ФИФА и генсек на зона КОНКАКАФ. За да избегне тежка присъда за корупция, американецът е съдействал на ФБР за разследването. Разказал как Уорнър подарил по $ 40 000 на шефовете на федерации от Карибите при една от лобистките си срещи с тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят