На 16 декември 2018 да почерпят

Пътят на Петър през огън и лед Авантюристът се готви да покрие „Тройната корона” през март

Червеното цвекло нормализира кръвното налягане Подходящи за консумация са и листата

Арестувани са четирима души, включително двама полицаи, за „обида на турското знаме и нация”

Млада жена бе блъсната на пешеходна пътека в центъра на столицата

ЕС призова Турция да се въздържа от всякакво едностранно действие в Сирия

Банско е № 1 и ще остане № 1, заяви Цветан Цветанов на официалното откриване на сезона в курорта

Спешна среща между Спас Русев и Славиша Стоянович

Президентът Радев в Йордания: Не трябва да се инвестира само в магистрали, а и в човешки капитал и научно сътрудничество

Коледата невъзможна за „Левски“, „сините“ пак трагични далеч от „Герена“

Десислава Радева за полицейска проверка през февруари: Стоях в колата на НСО ни жива, ни умряла Тежковъоръжени жандармеристи дърпали шофьора й за ревера

Пилот загина, след като изтребител се разби при кацане в Украйна

Порошенко обяви създаването в Украйна на автокефална православна църква

Цветан Цветанов се срещна с кмета на Банско Георги Икономов

Вижте от птичи поглед как върви строежът на хотел Hyatt Regency в София

Топлофикациите: Чакайте високи изравнителни сметки за парно

Огромни изравнителни сметки да очакват клиентите на централното парно през август, предупредиха от Асоциацията на топлофикационните дружества.

Заради разликата в температурите (последната зима е била по-студена от предходната) се е натрупало голямо количество нефактурирана енергия, която сега ще влезе в изравнителните сметки. Освен това отоплителният сезон т.г. е бил с 20 дни по-дълъг. От асоциацията не дадоха информация какви количества енергия е останала извън зимните фактури.

Според браншовиците виновна е новата наредба за цените на парното, която влезе в сила от есента на м.г. Тя предвижда сметките да се изчисляват на базата на потреблението през предходната година почти без корекция, като така не са отчетени по-дългия сезон и по-ниските температури.

Наредбата бе подписана преди две години от бившия енергиен министър Драгомир Стойнев, но влезе в сила през 2014 г.

Запитана какви мерки ще вземе министерството, за да се реши проблемът с изравнителните сметки и дали ще бъде променена наредбата, енергийната министърка Теменужка Петкова отвърна: „Аз имам желание да се срещна с потребителите и да се запозная с техните проблеми.“

„За последните 8 години топлофикациите са натрупали загуба от 388 млн. лв. срещу печалба от 90 млн. За миналата година 9 дружества завършиха на загуба от общо 78 млн. лв. – така не може да продължава повече“, каза Илия Николаев, председател на браншовата асоциация. По думите му е нужна спешна промяна на начина, по който се смятат сметките за бита, както и в начина, по който се изчисляват самите цени на топлофикациите.

Различните топлофикации вече поискаха увеличение на цените на парното с до 46%. Очаква се днес Комисията за енергийно и водно регулиране да публикува проекта си за новите цени от 1 юли.

Крадат 5% от топлото

Най-малко 5% от енергията, произвеждана от топлофикациите, се краде от нелоялни клиенти според Асоциацията на топлофикационните дружества. „Няма механизъм, по който да се борим с крадците, и това е друг проблем на законодателството“, коментира Илия Николаев, шеф на асоциацията.

Същевременно 18,7% от абонатите на топлофикациите в страната плащат само сградна инсталация и са се отказали от отоплението. За София процентът на отказалите се е най-нисък – 13 на сто.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.