Ученици създават собствен туристически продукт Младежите забавляват туристи като аниматори

ВАС отхвърли иск във връзка с референдум за Морската градина

115 години от създаването на Порт Бургас Стих на Хр. Фотев ще вдъхновява фотоконкурс

Осъдиха бензиностанция да плати за травма на клиентка

Над 27 000 читатели посетили за година библиотеката в Горна Оряховица Най-малкият абонат е 5-годишната Ралица Арабаджиева

Орбан за Борисов: Границите могат да се опазят само от решителни лидери

Сотир Цацаров изиска делото за прегазената жена в село Търнава

Сидеров иска парламентарна комисия да изчисти името на Левски

Верижна катастрофа запуши столичния бул. „Цар Борис III”

Иззеха мариухана за 216 000 лв. от оранжерия в Шуменско

В Монтана се поклониха пред паметта на Апостола

Галапремиерата на “Привличане” е във Варна Яна Маринова и Башар Рахал пристигат за първата прожекция на лентата, част от която е заснета край морето

Чавушоглу: Ако сирийската армия брани кюрдите в Африн, никой няма да ни спре

Задържаха Таратора и Шиндлера непосредствено след кражба на „Мерцедес“

Корнелия Нинова: Българският народ никога няма да те забрави, Апостоле!

Топлофикациите: Чакайте високи изравнителни сметки за парно

Огромни изравнителни сметки да очакват клиентите на централното парно през август, предупредиха от Асоциацията на топлофикационните дружества.

Заради разликата в температурите (последната зима е била по-студена от предходната) се е натрупало голямо количество нефактурирана енергия, която сега ще влезе в изравнителните сметки. Освен това отоплителният сезон т.г. е бил с 20 дни по-дълъг. От асоциацията не дадоха информация какви количества енергия е останала извън зимните фактури.

Според браншовиците виновна е новата наредба за цените на парното, която влезе в сила от есента на м.г. Тя предвижда сметките да се изчисляват на базата на потреблението през предходната година почти без корекция, като така не са отчетени по-дългия сезон и по-ниските температури.

Наредбата бе подписана преди две години от бившия енергиен министър Драгомир Стойнев, но влезе в сила през 2014 г.

Запитана какви мерки ще вземе министерството, за да се реши проблемът с изравнителните сметки и дали ще бъде променена наредбата, енергийната министърка Теменужка Петкова отвърна: „Аз имам желание да се срещна с потребителите и да се запозная с техните проблеми.“

„За последните 8 години топлофикациите са натрупали загуба от 388 млн. лв. срещу печалба от 90 млн. За миналата година 9 дружества завършиха на загуба от общо 78 млн. лв. – така не може да продължава повече“, каза Илия Николаев, председател на браншовата асоциация. По думите му е нужна спешна промяна на начина, по който се смятат сметките за бита, както и в начина, по който се изчисляват самите цени на топлофикациите.

Различните топлофикации вече поискаха увеличение на цените на парното с до 46%. Очаква се днес Комисията за енергийно и водно регулиране да публикува проекта си за новите цени от 1 юли.

Крадат 5% от топлото

Най-малко 5% от енергията, произвеждана от топлофикациите, се краде от нелоялни клиенти според Асоциацията на топлофикационните дружества. „Няма механизъм, по който да се борим с крадците, и това е друг проблем на законодателството“, коментира Илия Николаев, шеф на асоциацията.

Същевременно 18,7% от абонатите на топлофикациите в страната плащат само сградна инсталация и са се отказали от отоплението. За София процентът на отказалите се е най-нисък – 13 на сто.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.