Няколко души са ранени при стрелба в канадския град Торонто

Стабилно е състоянието на 10-годишното българче, простреляно в Италия

Жълт код за валежи днес

Чумаво време

На 23 юли 2018 да почерпят

Фентъзи мелодрама с лесбийки и върколаци Бразилски фестивален хит стана мейнстрийм сензация

Израел нанесе нови въздушни удари в Сирия

Публикувайте във фейсбук в сряда следобед

Златка се татуира за новия любим

Движението по магистрала „Тракия“ е затруднено заради пороен дъжд

Германската армия ще наема граждани от други страни в ЕС

Косово призова за разследване на твърдения, че Сърбия продава оръжия на терористи

Крадена вода ни продава „Михалково“ АД Въпреки доказаните нередности дружеството продължава своята дейност

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 23 юли 2018

Крадец обрал два апартамента в столичния квартал „Изток“

Топлофикациите: Чакайте високи изравнителни сметки за парно

Огромни изравнителни сметки да очакват клиентите на централното парно през август, предупредиха от Асоциацията на топлофикационните дружества.

Заради разликата в температурите (последната зима е била по-студена от предходната) се е натрупало голямо количество нефактурирана енергия, която сега ще влезе в изравнителните сметки. Освен това отоплителният сезон т.г. е бил с 20 дни по-дълъг. От асоциацията не дадоха информация какви количества енергия е останала извън зимните фактури.

Според браншовиците виновна е новата наредба за цените на парното, която влезе в сила от есента на м.г. Тя предвижда сметките да се изчисляват на базата на потреблението през предходната година почти без корекция, като така не са отчетени по-дългия сезон и по-ниските температури.

Наредбата бе подписана преди две години от бившия енергиен министър Драгомир Стойнев, но влезе в сила през 2014 г.

Запитана какви мерки ще вземе министерството, за да се реши проблемът с изравнителните сметки и дали ще бъде променена наредбата, енергийната министърка Теменужка Петкова отвърна: „Аз имам желание да се срещна с потребителите и да се запозная с техните проблеми.“

„За последните 8 години топлофикациите са натрупали загуба от 388 млн. лв. срещу печалба от 90 млн. За миналата година 9 дружества завършиха на загуба от общо 78 млн. лв. – така не може да продължава повече“, каза Илия Николаев, председател на браншовата асоциация. По думите му е нужна спешна промяна на начина, по който се смятат сметките за бита, както и в начина, по който се изчисляват самите цени на топлофикациите.

Различните топлофикации вече поискаха увеличение на цените на парното с до 46%. Очаква се днес Комисията за енергийно и водно регулиране да публикува проекта си за новите цени от 1 юли.

Крадат 5% от топлото

Най-малко 5% от енергията, произвеждана от топлофикациите, се краде от нелоялни клиенти според Асоциацията на топлофикационните дружества. „Няма механизъм, по който да се борим с крадците, и това е друг проблем на законодателството“, коментира Илия Николаев, шеф на асоциацията.

Същевременно 18,7% от абонатите на топлофикациите в страната плащат само сградна инсталация и са се отказали от отоплението. За София процентът на отказалите се е най-нисък – 13 на сто.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.