Ротация за митничарите

Корупцията в Агенция „Митници“ ще се бори с ротация на служителите по граничните пунктове. Възможността да се сменя местоработата на подчинените на Ваньо Танов е предвидена в промените в Закона за митниците, приети на първо четене в парламента.

Директорът на ведомството ще може със своя заповед да премества митничарите на друга служба, включително в други населени места, за срок не по-повече от 6 месеца в рамките на 1 година. Ако командироването е по-дълго, е необходимо писмено съгласие от служителя.

В мотивите към законопроекта се посочва, че така ще се подобри компетентността на митничарите чрез обмяна на опит, както и че това ще ограничи корупцията и ще повиши доверието в приходната агенция.

Според депутатите от опозицията обаче новите текстове дават възможност за отстраняване на неудобни митничари. „Освен това ще ги натоварят с допълнителни разходи, а средната заплата при тях е 600-1000 лв.“, коментира Георги Търновалийски от БСП.

Отново се връщат тестовете за психологическа пригодност при назначаване и повишаване на митничари. Такъв режим бе въведен през 2009 г., когато Ваньо Танов оглави за първи път ведомството. После тестовете бяха отменени.

С промените в закона се възлагат нови оперативно-издирвателни правомощия на митничарите, както и правото да конвоират нарушители. Служителите на агенцията вече ще могат да разследват измами с акцизи и ДДС при внос. В момента с тези данъчни измами се занимава само полицията. Ако става въпрос за неизвестен извършител, издирването му се възлага на МВР, а след промените с това ще могат да се занимават и подчинените на Ваньо Танов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес