Искат прозрачен избор за шеф на БНБ

Депутати от Патриотичния фронт (ПФ), БСП, Българския демократичен център, АБВ и „Атака“ задействаха предсрочно процедурата за избор на управител на БНБ. Те внесоха в парламента предложение за процедурни правила за избор на гуверньор на централната банка, съобщи Емил Димитров от ПФ.

Според текстовете номинации се подават 14 дни след приемане на правилата. Кандидатите трябва да бъдат изслушани в бюджетната комисия преди гласуването им в пленарната зала, за да представят концепция за управлението на БНБ и екип.

Според Димитров трябва да се побърза с правилата, за да има прозрачност при избора на нов гуверньор. Мандатът на сегашния Иван Искров изтича през октомври т.г. По закон процедурата по избора на негов наследник може да стартира три месеца преди това, т.е. през август.

Повод за действията на депутатите стана номинацията на ГЕРБ за управител на БНБ на съветника от МВФ Димитър Радев, за която управляващите търсят предварителен консенсус. Вчера Радев се срещна с депутатите от БСП и ДПС. От БСП обявиха, че все още не са решили дали ще го подкрепят и не изключиха възможността да номинират свой кандидат. Петър Чобанов от ДПС каза, че няма съмнения в експертизата на Радев. Лидерът на движението Лютви Местан обяви, че ДПС ще се произнесе следващата седмица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес