EurActiv: Сергей Станишев вероятно ще спечели изборите за лидер на ПЕС

Партията на европейските социалисти (ПЕС) трябва да избере новия си председател на 11 юни. Според вътрешен източник германските и австрийските членове на партията подкрепят настоящия лидер на формацията Сергей Станишев, съобщава EurActiv.

Единственият съперник на Станишев в момента е испанецът Енрике Барон Креспо, който бе председател на Европейския парламент в периода 1989-1992.

Преди да обяви кандидатурата си, Барон Креспо обеща да продължи борбата да създаде наистина прогресивна алтернатива на статуквото, установено от консервативните партии. Той посочи, че разочарованието от традиционните партии расте и подчерта ниската избирателна активност на европейските избори през 2014 година. В тази връзка Барон Креспо изложи 10 точки за модернизиране на ПЕС.

Станишев също иска да осъвремени партията. Мнозина обаче може да се запитат защо не го е направил, след като от 3 години е начело на ПЕС. „Той ръководи кампанията на Мартин Шулц и въведе метода за избор „Spitzenkandidaten“ на европейските избори“, казва източник на въпрос с какво Станишев се е справил успешно по време на мандата си.

Това обаче може да не е достатъчно за лидерското място на ПЕС. Все пак, вътрешни източници признават, че резултатът е предопределен и дори група страни да гласуват за Барон Креспо, Станишев в крайна сметка ще спечели.

Станишев, който бе премиер на България от 2005 до 2009 година, е обвинен за изчезването на документи, съдържащи държавни тайни. Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на 2 години затвор или глоба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят