Задържаха група румънски роми, обирали туристите на Айфеловата кула

Полицията в Париж разби групата джебчии, които обираха туристи на Айфеловата кула и заради които персоналът й обяви преди няколко дни стачка и затвори за няколко часа обекта, пише в. Фигаро. Бандата, съставена от румънски цигани, действала в подножието на Айфеловата кула, където се формират четирите опашки за качване на върха, както и в околностите на Версайския дворец.

Крадците действали от най-малко 2 години. Десет души от бандата бяха арестувани във вторник в два хотела в градовете Иси-ле-Мулино и Мьодон. Те са на възраст между 17 и 47 години. Седем от задържаните бяха изправиха пред съдия, за да чуят предявените им обвинения и остават в предварителния арест. Останалите трима бяха освободени. На ден членовете на румънската ромска банда си докарвали до 4000 евро. Схемата за действие на крадците била една и съща. Те се движели на групи по 3-4 души, дегизирани като туристи с шапки с козирки и чантички, препасани около кръста.

Един от групата отвличал вниманието на набелязаните жертви, като си правел селфита, препречвал пътя им или питал за някаква информация. Втори член на групата извършвал кражбата и предавал плячката на трети, който изчезвал от мястото на престъплението възможно най-бързо. На мушката на джебчиите били най-често азиатските туристи, защото е известно, че те се разхождат с много пари в брой. Крадците живеели на широка нога в хотели, придвижвали се само с таксита и купувала луксозни стоки, с които се хвалела в социалните мрежи. Само за 2014 г. членовете на групата похарчили 100 000 евро за хотели. Останалите спечелени от кражбите пари били пращани в Румъния, където роднините им ги инвестирали в недвижимо имущество. Разбиването на бандата е отнело на полицията няколко месеца. Разследването започнало през септември на базата на кадри от камери за наблюдение. В разследването помагали и румънски полицаи, командировани във Франция, и сътрудници на румънското посолство в Париж. Не за първи път подобни мрежи са разбивани в Париж.

През 2009 г. беше разбит кланът Хамидович, отговорен за 75 процента от обирите в парижкото метро. През 2013 г. 10 крадци бяха арестувани след стачка на служителите в Лувъра, разгневени от присъствието на джебчии сред туристите в музея. Заради джебчийствата на по-известните туристически обекти като Айфеловата кула, Лувъра и Версай са поставени съобщения за опасност от крадци сред туристите. Подобни съобщения текат на пет езика в метрото на Париж и в автобусите от летищата до центъра на града.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.