Шампионски билет за „Севиля“

“Севиля” си перфорира билет за историята на европейски футбол. Клубът пъпли нагоре в класациите на най-титулуваните тимове в турнирите на УЕФА, след като спечели с 3:2 луд финал в Лига Европа срещу “Днипро”.

Билетът е не само за историческите класации, след като купата е четвърта за испанците в турнира, с което те стават №1. Но и е с печат за Шампионската лига, тъй като от този сезон трофеят е и квота за груповата фаза на най-луксозната надпревара.

Севилското билетче бе подпечатано от безпощадния кондуктор Карлос Бака. Колумбиецът вкара два гола за триумфа, игра страхотно и плака много след мача. Историята му е типична за този отбор от “нежелани”, събран от изключителния треньор Унай Емери.

Бака днес е на 28 години и е звезда, но допреди 8 лета риташе в родния си град Пуерто Коломбия и работеше като кондуктор в автобуса за най-близкия голям град Баранкиля. На 22 реши, че все пак професионалният футбол е за предпочитане, започна да спазва режим и талантът му избуя.

В последните минути на финала само невероятно спасяване с една ръка на смелия украински вратар Денис Бойко го спря от хеттрик. Такъв финал на този турнир не е правен от 1975 г. (Юп Хайнкес за “Борусия”-Мьонхенгладбах срещу “Твенте” 5:1).

Деветката повтори и подвизите на сънародника си Радамел Фалкао, донесъл купата на “Порто” и “Атлетико” с победни голове във финалите през 2011-а и 2013-а. Двамата са конкуренти в атаката на националния преди Копа Америка, която започва през юни.

Бака е купен само за 7 милиона евро от белгийския “Брюж”, което го прави най-скъпият играч на шампионите от стартовите 11 във Варшава. Целият титулярен състав струва на “Севиля” само 34 милиона евро!

Пресметнато грубо, това е малко под цената на единия крак на Луис Суарес, който на 6 юни ще води атаката на “Барселона” срещу “Ювентус” в другия голям европейски финал за сезона. Още един комплимент за Емери, който работи с трансферен бюджет “колкото една носна кърпичка”.

“Севиля” спечели четирите си трофея в турнира само за 9 години. През 2006 и 2007 г. бе спечелена Купата на УЕФА, а Лига Европа от 6 сезона е пряк наследник. Тя падна в ръцете на тима от Андалусия миналия сезон и сега.

Прибавяме и Суперкупата, печелена веднъж, и “червените” от Севиля делят 12-о място в списъка по вдигани европейски трофеи с “Челси” и “Андерлехт” - по 5. На върха са “Реал” и “Милан” с по 18, “Барселона” има 14, “Байерн” и “Ливърпул” по 11...

Във Варшава Бака и компания играха и за Емери. Треньорът е с несигурно бъдеще в клуба, като “Милан”, “Шалке” и дори “Реал” гледат към него. Но успехът му гарантира автоматично подновяване на договора, което го поставя в силна позиция при разговорите със “Севиля”.

Наставникът на “Днипро” Мирон Маркевич бе посрещнат и изпратен с аплодисменти на пресконференцията от всички репортери независимо от тяхната националност.

“Севиля” е много опитен отбор - каза украинецът. - Не успяхме да спрем Бака, от когото очаквахме най-големите опасности. Естествено, че нямаме достатъчно играчи от висока класа и с голям опит. Дано хората у дома са останали щастливи от представянето ни.”

В Севиля снощи се чакаше фиеста. Тимът се планираше да се появи на площад “Пуерта де Херес”, а оттам в открит автобус да иде до кметството за исторически снимки на балкона му.

В Испания се гордеят - купата е девета в турнира за страната, с което е изравнена Италия на върха. Примера може да има нов европейски дубъл, ако “Барселона” вдигне трофея в Шампионската лига. Преди година “Севиля” пак превзе Лига Европа (кръстена от вестниците в Испания “Лига Севиля”), а “Реал” стана шампион на континента.

И за десерт - ако “Валенсия” преодолее квалификацията, пет испански тима ще играят в груповата фаза на шампионския турнир наесен. t

Унай Емери: Това е за хората и за града

“Тази купа е за хората, за град Севиля - обяви Унай Емери, треньорът на победителите. - Никога връзката на отбора с тях не е била по-силна. Играхме като отбор, бихме се като един на терена. Първото полувреме бе дяволски трудно... Не е моментът сега да говорим за моето бъдеще. Тук съм, искам да остана.., но има и други фактори. Карлос Бака заслужи головете си, игра превъзходно.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят