Китаецът, който изгуби 15 млрд. долара за час, се оказа шегаджия

Да загубиш 15 млрд. долара не е повод за смях, но някогашният най-богат китаец Ли Хъцзюн обаче демонстрира чувство за хумор, когато наруши мълчанието си по въпроса за срива в цената на акциите на неговата компания за слънчева енергия през миналата седмица, пише money.cnn.

Основателят на Hanergy изглежда не бе особено притеснен по време на видео интервю за китайската държавна агенция Xinhua, само часове преди регулаторните органи в Хонконг да обявят, че разследват компанията му.

Цената на акциите на Hanergy Thin Film се срина с 47% за малко повече от час на 20 май, преди търговията с акциите да бъде спряна. Когато това се случи обаче, компанията бе изгубила 19 млрд. долара от пазарната си стойост. Ли, който притежаваше над 80% от компанията, тогава изглеждаше, че е изгубил 15 млрд. долара на хартия.

Впоследствие обаче се появи информация, че той е залагал, че цената на акциите ще падне. Докато цената на акциите на компанията му падаше, Ли е изнасял реч на конференция за енергията от възобновяеми източници, вместо да присъства на годишното събрание на акционерите на Hanergy. Ли казва пред Xinhua, че е знаел, че цената на акциите върви бързо надолу точно преди да изнесе своята реч. След спирането на търговията с акциите той продължава да изпълнява програмата си за деня.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят