Държавният департамент за България: Корупцията във всички клонове на властта остава проблем

Турски съд прати в затвора учителка с 6-месено бебе

Министър Нанков: През 2024 г. ще пътуваме по „Хемус“ от София до Варна

Ердоган: Бизнесът трябва да приветства извънредното положение, то забранява стачките

ВМРО: Предложението за депутатските заплати е популистко

“Левски” би “Верея” с резервите, лоша вест за Делио Роси

Таекуон-До клуб “Фолкън” с модерна зала в парк „Македония“

Разчистиха още незаконни обекти на плаж Слънчев бряг-север

Британец поиска да се ожени за любимото си ястие, от ресторанта приеха

77-годишна жена убита в момчилградско село Задържан е неин съселянин, който се бил заключил в къщата си

Църква благославя пиенето на алкохол

Рафаел Надал спря Григор Димитров на полуфинала в Монако

95% от населението на света диша мръсен въздух

Почина бащата на убитата в Борисовата градина Яна Кръстева

Над 170 кучета са осиновени в общинските приюти в София през 2018 г.

Бивш трол на платени коментари от Русия съди работодателя си за неправомерно уволнение

На първи юни съдът в Санкт-Петербург ще започне да разглежда иск на бившия служител на т.нар “фабрика за интернет-тролове” Людмила Савчук към работодателите й, съобщава “Комерсант”. Тя посочва, че е била уволнена от фирма “Интернет-изследвания”, която е описвана в много журналистически изследвания като един от главните поръчители на платени политически коментари в блогове. Правозащитниците, които представляват интересите на Савчук не крият, че основната цел на делото е да се изведе наяве дейността на фирмата и ръководството й.

Савчук започва да работи за “Интернет-изследвания” от любопитство. По думите й вниманието й било привлечено от обява, която предлага работа с писане на коментари и постове в Интернет по определена тема. Започнала да работи за фирмата през декември 2014 г., по времето, в което различни медии вече бяха публикували репортажи за нея.

Според регистъра на юридическите лица директор на фирмата е Михаил Бистров, а според медии с “Интернет-изследвания” е свързана и фирма със сходно име “Агенция интернет-изследвания”. В началото на май тази фирма се слива с “Новие технологии”, която се занимава със строителна дейност. “Фабриката за тролове” съществува по много странна схема, но всичките тези фирми са свързани помежду си, дори и да се явяват отделни юридически лица”, казва Савчук.

По думите й вестниците не лъжат за службата за платени политически коментатори. Когато постъпила на работа направили ксерокопие от паспорта й и провели инструктаж. “Работата беше на смени, като една смяна е 12 часа. Всички служители са длъжни да пишат определен брой коментари в различни сайтове”, казва се в иска на Савчук. Тя работила в отдела за специални проекти – задачата й била да пише не по-малко от пет политически поста по теми, които били изпращани в началото на всяка седмица. Заплатата й била 41 хиляди рубли (780 долара – бел.ред.), като й плащали на ръка. Била уволнена в началото на март, заради нарушение на договора, който не позволява да се обсъжда дейността на фирмата с трети лица.

Липсата на официален трудов договор и причина за уволнението й става повод за подаване на иска в петербургския съд. Освен това, Савчук иска да й се изплати заплатата за февруари, както и компенсация за морален ущърб. Интересите й се представляват от правозащитениците от “Команда-29”, чиято основна кауза е свободният достъп до информация.

Самата Людмила Савчук основа движение “Информационен свят”, чиято цел е борба срещу платените коментари и интернет троловете. “След нас има и опозиционери, и поддръжници на властта, но смятаме, че тези методи на информационна война са недопустими”, казва тя.

Юристът от “Команда-29” Дария Сухих не крие, че искът има две цели. “Делото е само повод за изнасянето на тази закрита организация пред публиката. В хода на процеса ще бъдат изискани документи, уставът на тази организация”, казва тя. По думите й вероятно пред съда ще бъдат привлечени и други бивши служители и ръководството на “Интернет-изследвания”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.